Reklama:

Komentarze do: Torbiel szyszynki (5)

Forum: Udary i tętniaki

gość
03-03-2015, 17:41:23

Przeczytaj komentowaną treść: Torbiel szyszynki

Witam, mam córeczke lat 7 która ma częste bóle głowy .Wariujemy, chodzimy po lekarzach. Trafiliśmy do pani neurolog która skierowała nas na tomograf głowy.Oto wyniki: Badanie MR głowy wykonane w obrazach T1 i T2 zal. w sekwencjach SE, FSE, FLAIR, DWI, w płaszczyznach strzałkowych, czołowych i poprzecznych. Aparat GE Signa HDxt 1,5 T. opis: Przestrzenie podpajęczynówkowe na sklepistości mózgowia w normie. Układ komorowy nie poszerzony, położony pośrodkowo. Niewielka torbiel szyszynki - 10x8,5x7,5 mm. Intensywność sygnału z istoty szarej i białej mózgowia jest prawidłowa. Poza tym zmian ogniskowych pod - i nadnamiotowo nie stwierdza się. Brak znamion MRI procesu rozrostowego. Koncentrycznie pogrubiała śluzówka lewej części zatoki klinowej. wnioski: Torbiel szysznki nie istotna klinicznie. Mózgowie obraz w normie. badanie z dnia 29.08.2014r. Na następne badanie mamy na pażdziernik 2015. Głowa boli często, Mała zasypia, często śpi od np. godz. 16 do samego rana, spada jej temp. ciała. Boimy się o nią bardzo. Czy te wyniki są dobre?
gość
12-03-2015, 11:17:08

U mojego 11 letniego syna też właśnie znaleziono malutką torbiel szyszynki . Ma 4 mm. Wyszło na MR zrobionym w związku z migrenowymi bólami głowy. Poza tym wszystko ok jeśli pominąć zmiany w zatokach szczękowych.
Naszych wyników nie wiedział jeszcze lekarz, a ja wariuję z niepokoju. W przyszłym tygodniu będziemy to konsultować u neurochirurga
gość
21-04-2015, 07:05:00

Moi drodzy,
Mam nadzieje, że I tak bedzie u was , jak u mnie. U mojego, dziecka przyczyną bóli głowy były zatoki (żeby , do tego dotrzeć 8 m-cy, chodziliśmy po specjalistach- u nas na RMI wyszła torbiel pajęczynówki). Leczenie antybiotykami nie wiele dawało, bo zatoki ciągle wracały -ból głowy. Okazało się, że mój 6 letni syn ma powiększony 3 migdał (zdiagnozował to dopiero 4 laryngolog, który po badaniu endoskopowym , zakfalifikował migdał do usunięcia) Po zabiegu , dziecko jest mniej senne (przedtem potrzebował, więcej snu, pocił się więcej), a przede wszystkim bole głowy zniknęły./okazało sie, ze 3 migdał zatykał ujście zatoki, stąd przewlekły stan zapalny zatok- ból głowy/.
Pozdrawiam
gość
01-05-2015, 06:58:33

Witam
Jeśli chodzi o torbiel szyszynki to nie jest to nic groźnego. Ogólnie ma ją dużo osób. Często jest wykrywana przez przypadek przy robieniu tomografu lub rezonansu. Najczęściej po wykryciu zalecana jest konsultacja u neurochirurga, ale bardzo rzadko decyduje się o usunięciu jej. Nie jest ona groźna, pod warunkiem, że nie rośnie, bo wtedy mogłaby zacząć uciskać nerwy śródczaszkowe. W celach kontroli robi się powtórny rezonans lub tomograf po dłuższym czasie.
Pozdrawiam i życzę zdrowia
gość
23-06-2015, 12:21:37

Witam
Mam duże problemy koncentracją i z pamięcią a szczególnie z zapamętywaniem, co bardzo utrudnia mi funkcjonowanie w codziennym życiu.
Zrobiłm badania głowy rezonansem magnetycznym i wyszło mi że mam torbiel szeszynki 10X7mm. Czy to może mieć jakiś związek z moimi problemami?
Pozdrawiam Andrzej

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: