Reklama:

Kifoza w odcinku szyjnym, lordoza lędźwiowa - wynik rtg (6)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
26-08-2013, 16:42:53

Witam,
Oto mój wynik rtg :
Wyrośl kostna na kolczystym kręgu C2 Kifoza w odc szyjnym, niewielkie obniżenie wysokości krążków międzykręgowych C5-6-7
Prawoboczne skrzywienie kręgosłupa piersiowego
Osteofity na przednich krawędziach środkowych trzonów piersiowych
Lordoza lędźwiowa spłycona , obniżenie wysokości krążka międzykręgowego L5-S1
Nic z tego nie rozumiem, może ktoś mi rozjaśni - przetłumaczy na polski.

Wiem tylko jedno kończę 2 -gą serię zastrzyków przeciwbólowych + witaminy i nie ma poprawy. Ból utrudnia mi życie, unieruchamia. Do tego te drętwienie mnie przerażają - nie jestem w stanie prowadzić przy tym samochodu
:-
2 października ma rezonans , ale do tego czasu nie wiem czy dam radę.
Pomóżcie proszę
Pozdrawiam Monika
Początkujący
20-09-2013, 17:29:50

Witam. Jeżeli chodzi o odcinek lędźwiowy to w L5/S1 są zmiany zwyrodnieniowe krążka międzykregowego. Być może nawet dyskopatia jeżeli odczuwasz ból w tym rejonie. Spłycenie lordozy lędźwiowej jest bezpośrednią przyczyną tego stanu.
A w szyjnym gdzie te wyrośla kostne na C2?
Początkujący
20-09-2013, 17:29:53

Witam. Jeżeli chodzi o odcinek lędźwiowy to w L5/S1 są zmiany zwyrodnieniowe krążka międzykregowego. Być może nawet dyskopatia jeżeli odczuwasz ból w tym rejonie. Spłycenie lordozy lędźwiowej jest bezpośrednią przyczyną tego stanu.
A w szyjnym gdzie te wyrośla kostne na C2?
Początkująca
21-09-2013, 12:44:28

witam,
co do odcinka szyjnego to nie wiem dokładnie jeszcze, 2 .10. mam rezonans magnetyczny.
Ale odebrałam wynik odc.lędźwiowego :
Cechy dehydratacji międzykregowego na poziomie L4/5 L5/S1. Na wysokości L4/5 podwięzadłowa wypuklina krążka międzykręgowego z zachowaniem rezerwy płynowej w kanale i przestrzeni obu zachyłków bocznych kanału kręgowego bez ucisku na pasma korzeni kręgowych.
Na poziomie L5/S1 lewoboczna przepuklina krążka międzykręgowego, modeluje worek oponowy i zwęża wejście do lewego zachyłka bocznego kanału kręgowego z modelowaniem korzenia po tej stronie. głębokość protruzji czoła przepukliny wynosi 5,5 mm. Na poziomie pozostałych nie uwidoczniono istotnych zmian.
Byłam z wynikiem u neurologa , dał mi skierowanie do neurochirurga i kazał mi iść do rehabilitanta.
Polecił dr. Wilka jako najlepszego neurochirurga. Czy to już przesądzone - operacja?
Przepisał mi tramal 100 - masakra niedługo watrobę wypluję i sirdulad
Początkujący
21-09-2013, 14:40:31

Miałem już takich pacjentów jak Ty, z wielopoziomową dyskopatią. Generalnie jeżeli chodzi o operację powinna być ostatecznym rozwiązaniem. Sugerują aby w pierwszej kolejności trafić do dobrego fizjoterapeuty i wziąć sobie do serca jego zalecenia. Dopiero jeżeli stwierdzisz, że przyjęta terapia nie przynosi efektów zacznij się zastanawiać nad operacją. Musisz jednak wiedzieć, że niezależnie jaki dobry będzie chirurg, operacja nie gwarantuje, że będzie wszystko dobrze.
Początkująca
11-10-2013, 15:29:51

witam
dzisiaj odebrałam wynik MRI odc szyjnego. Nic nie rozumiem :(
Zniesiona lordoza szyjna. Zmiany zwyrodnieniowe krążków międzykręgowych C4/5 C5/6 wyrażone obniżeniem sygnału w obrazach T2 zależnych ( odwodnienie krążków) oraz obniżeniem ich wysokości.
Wypukliny pierścieni włóknistych obu w/w krążków oraz zmiany zwyrodnieniowo - wytwórcze na krawędziach sąsiadujących trzonów, modelują brzuszną powierzchnię worka opony twardej. Pozostałe krążki i trzony o prawidłowym sygnale i wysokości. Rdzeń kręgowy bez ognisk .
Marcin proszę rozjaśnij mi to, bo nie kumam zbytnio :(
pozdrawiam Monika

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: