Reklama:

karmienie sondą (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
09-09-2010, 19:26:46

Moja mama miała 22.06. udar krwotoczny. Do dnia dzisiejszego ma założoną rurkę traechotomijną oraz jest karmiona sondą. Anastezjolog miesiąc temu stwierdził, że mama ma odruch połykania w dniu dzisiejszym lekarz laryngolog stwierdził, że mama nie ma tego odruchu. Pielęgniarka zgodziła się z opinią anastezjologa. Komu mam wierzyć i jak to stwierdzić? Z mamą jest kontakt wykonuje proste polecenia. Czy przy sondzie mogę próbować podawać jej posiłki doustnie?
gość
11-09-2010, 09:15:33

Bez wiedzy i zgody personelu medycznego absolutnie nie wolno saodzielnie podawać choremu żadnych posiłków, gdyż może to prowadzić do bardzo ciężkich powikłań.
Stopniowa próba i nauka połykania powinna odbywać się przez doświadczoną i wyszkoloną w tym celu pielęgniarkę, i najlepiej być prowadzona we współpracy z logopedą pracującym w oddziale udarowym (i oczywiście prowadzacego lekarza). Aby ocenić możliwość połykania przez pacjenta, pod ścisłą kontrolą przeprowadza się test z podaniem niewielkiej ilości wody (łyżeczka!), stosując odpowiednie techniki oraz ułożenie głowy. Kolejnym etapem jest stopniowe prowadznie nauki połykania. Niestety w przypadku np. utrzymującego zespołu opuszkowego nie zawsze jest to możliwe - przy przedłużającej się konieczności stosowania sondy żołądkowej, wskazane może być rozważenie założenia tzw. PEG czyli gastrostomii.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: