Zacznę od tego ze u syna od 2 lat występują napadowe incydenty zaburzeń czucia w kończynach dolnych z ich osłabnięciem i częstymi upadkami objawy trwają kilka minut i ustępują . Często skarży się na ból po wysiłku .
W roku 2008 miał robiona scyntygrafie kości które wskazało :
w fazie tkankowej zwiększone gromadzenie radiofarmaceutyku w tkankach miękkich w okolicy łokcia prawego
w fazie kostnej widoczny nasilony metabolizm kostny w kościach prawego stawu łokciowego
Od tamtej pory ma usztywnioną rękę w stawie łokciowym i nie jest wstanie samodzielnie dotknąć ramienia martwi mnie to ze to samo zaczyna sie dziać z lewą ręką . Pisanie sprawia mu ból . Jesteśmy pod opieką reumatologa w Wrocławiu miał robione badanie takie jak :
RF 10 IU/ml 14,0
ASO 20 IU/ ml 200
Ze strony reumatologa padła sugestia w kierunku zmian mięśniowych .
W tym roku syn był w szpitalu na oddziale neurologii dziecięcej w opolu miał zrobiony rezonans magnetyczny i Angio- MR głowy wszystko jest w normie . Miał robione badanie Elektromiografia i próba ischemiczna wyszła wybitnie dodatnio .
Jonogram pełny w surowicy (P.Ca, Na, K, Mg.) w normie
Kinaza fosfokreatywnowa ( CK-NAC w surowicy w normie )
Zostaliśmy skierowani do endokrynologa z podejrzeniem tęzyczki . Tam wykonano nam badania takie jak :
Fosfataza zasadowa 227 U/L 362
TSH 1,730 IU/ml 4,840
anty - TPO 5,44 IU/ml 34,00
Po czym wykluczono tężyczkę i również padła sugestia odnośnie choroby mięśniowej , prosze powiedzieć mi co pani doktor o tym wszystkim sądzi nie mam już sił jedzić tak z poradni do poradni i dalej nic konkretnie nie wiem błagam o pomoc !
Syn ma 11 lat od 10 leczę go na astme oskrzelową też jest podejrzenie mukowsicydozy lecze go w poradni pulmonologicznej na ul . Grabiszyńskiego we Wrocławiu .
Jestem już zmęczona podejrzeniami chciałabym w końcu konkretnie wiedzieć co jest mojemu dziecku . Błagam o radę i zdanie pani doktor na temat tego co napisałam , czy możliwe jest u syna schorzenie mięśni i gdzie moge sie udać na zdiagnozowanie tego . Czy jest możliwe we Wrocławiu????
Z góry bardzo dziękuje za poświęcony czas i czekam na odpowiedz . Pozdrawiam