mam 25 lat, jakac zaczalem sie w wieku okolo 12 lat , nigdy nie wiedzialem skad sie wzielo, obecnie przechodze terapie wg metody prof arutunian,
mowie z pomoca prawej reki ktora bodzcuje osrodek mowy w lewej polkuli no i nie jakam sie ale kiedys ta reke bedzie trzeba oderwac ale narazie sobie tego jescze nie wyobrazam a mowie z reka jakies 2 lata, probowalem ja oderwac ale bez reki sa bloki.
Czytalem duzo artykulow o jakaniu, osrodku mowy itd..
pomyslalem i chyba znam powod mojego jakania!!
tylko jak to odwrocic jak terapia mi sie nie uda,chociaz nadal wierze w jej efekty skoro z reka sie nie jakam, musi byc jakis sposob dlatego zwracam sie na forum
zawsze bylem prawo reczny ale byl moment kiedy to zaczalem dla szpanu , dla wlasnej satysfakcji pisac lewa reka, chcialem byc obureczny
i gdy zaczalem wiekszosc rzeczy robi lewa reka to wlasnie zaczalem sie jakac, dopiero teraz sobie to uswiadomilem obecnie jestem prawo reczny z malymi wyjatkami, gdyz w wiekszosci nadusam przycisk domofonu lewa reka, pije (podnosze kubek) tez lewa reka ale pisze prawa
cos sobie zrobilem z osrodkeim mowy wtedy majac 12 lat dopiero do mnie to teraz dotarlo
czy ktos spotkal sie z takim przypadkiem ?zna osobe ktora zmieniala reke dominujaca?? czy wystapilo u nie jakanie?jak to odwrocic?
zaprzestac naciskania domofonu lewa reka, podnoszenia kubka itd..przerzucic wszystko na prawa??