Reklama:

jak rozumiec mr szyji (2)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
16-12-2013, 10:00:34

zniesienie fizologicznej lordozy szyjnej.
osteofity na tylno bocznych krawedziach trzonow kregowych. zmiany zwyrodnieniowe w stawach miedzykregowych c6-c7
niewielka centralna bardziej zaznaczona po prawej protruzja krazka miedzykregowego c2-c3 z uciskiem sciany przedniej worka oponowego.
niewielkie centralne bardziej zaznaczone po lewej protruzje krazkow c3-c6 z uciskiem sciany przedniej worka oponowego oraz niewielkim zwezeniem zachylkow bocznych po tej stronie.
niewielka centralno prawoboczna protruzja krazka c6-c7 z uciskiem sciany przedniej worka oponowego i zwezeniem zachylka bocznego po tej stronie.
po za tym sygnal z trzonow i rdzenia kregowego prawidlowy. patologicznej masy w kanale kregowym otworach miedzykregowych ani przykregoslupowego nie wykazano.
jak to rozumiec??
wyniki teraz bardzo sie martwie. w tym roku przeszłam dwie operacje usuniecia glejaka who 1 z plata potylicznego (neuronavigacja). byłam tyle razy przeswietlana rezonansem tomografem ze nie wiem.
a mam dopiero 22 lata.
Wtajemniczona
21-12-2013, 21:05:26

Acia, wejdź na ten wątek DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA - tu się toczą wszystkie dyskusje.
Nie jestem lekarzem i nie będę interpretować twojego MRI, ale możesz spotkać się z neurologiem, a przede wszystkim dobrym fizjoterapeutą. Warto nauczyć się jak prawidłowo siedzieć, pracować przy komputerze, pilnować prawidłowej postawy ciała i być aktywnym fizycznie jak na początkująca dyskopatkę przystało.
Pozdrawiam
Basia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: