Reklama:

Jak dodawać nowe wątki ? - opis (4)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
25-04-2012, 07:46:31

Szanowni Państwo,
Dzisiaj ruszyła na forum nowa grupa "Dyskopatia kręgosłupa". Nowe tematy w grupie (wątki) proszę dodawać w formacie:
Temat: PORADA - opisywany temat
Treść wypowiedzi: Opis poruszanego przez Państwa tematu.
-------------------------------------------------------------------------------
np.
Temat: PORADA - Jak radzić sobie z bólem kręgosłupa?
Treść wypowiedzi: Na bóle kręgosłupa najlepsze jest stosowanie ćwiczeń rozciągających nasze ciało, a przede wszystkim nasz kręgosłup. Siedzący tryb życia sprzyja rozwijaniu się poszczególnych schorzeń, które charakteryzują się bólem. Dobrym rozwiązaniem na ból jest korzystanie z zabiegów masaży, które należy skonsultować z swoim lekarzem. Aktywny tryb życia, na pewno będzie sprzyjał dobremu samopoczuciu. Jeżeli ból się nasili, nie należy tego lekceważyć.
----------------------------------------------------------------------------
Proszę dodawać wątki wedle powyższego przykładu
Życzymy miłego korzystania z grupy,
Kontakt Medforum
Początkująca
10-02-2015, 10:18:51

Proszę o odczyt MR kręgosłupa szyjnego.Obniżenie wysokości oraz intensywności w obrazach T2 zależnych krążka międzykręgowego na poziomie CV5/CV6 na skutek zmian degeneracyjnych.Podobne zmiany o mniejszym nasileniu na poziomie CV4/CV5. Krążek Międzykręgowy na poziomie CV5/CV5 tworzy przepuklinę lewostronną która modelują worek oponowy i uciska lewy korzeń nerwowy. Na poziomie VC5/VC6 widoczna centralno -lewostronna przepuklina krążka która modeluje worek oponowy i uciska obustronnie korzenie nerwowe, bardziej lewy korzeń nerwowy. Na poziomie VC6/VC7 dyskretna lewostronna wypuklina krążka która wpukla się do lewego otworu międzykręgowego i nieznacznie uciska lewy korzeń nerwowy. Intensywność sygnału z rdzenia kręgowego odcinka szyjnego jest niezmieniona.Dziękuję.
Początkująca
27-07-2015, 13:50:28

W maju minął rok od mojej operacji - 2 poziomy (C4-C5, C5- C6 stabilizacja 4 śrubami). Przed operacją dużo jeździłam na rowerze i bardzo brakuje mi tej formy aktywności. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie ? Można jeździć czy też definitywnie nie?
gość
04-07-2018, 18:37:48

UCISK KORZENI NERWÓW RDZENIOWYCH I SPLOTÓW NERWOWYCH W ZMIANACH ZWYRODNIENIOWYCH KRĘGÓW

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Czy waszym zdaniem może to być SM? Lekarz to podejrzewa...
Wszystko zaczęło się mniej więcej 1,5 roku temu. Najpierw zauważyłem, że po spacerach zaczynała mnie boleć głowa, czasem tak mocno, że miałem odruch wymiotny.W tym samym okresie pojawiło się bardzo silne zmęczenie, którego wcześniej nie miałem. Po przespanej nocy, wystarczy że rano wyjdę na zakupy, i wracam do domu zmęczony do tego stopnia, że muszę się położyć spać na około 2 godziny.Po pracy jest podobnie — pracuję na utrzymaniu ruchu maszyn, więc bywają dni, gdzie nie robię wiele fizycznie, a mimo to wracam i śpię kolejne 3 godziny, i dalej czuję zmęczenie. Później pojawiły się problemy z równowagą. Przez około 4 dni znosiło mnie w lewo, jak szedłem prosto, i czułem się przytłumiony, ogłuszony. Od tego czasu nie mam już takiego silnego znoszenia, ale do dziś mam: trudności z utrzymaniem równowagi po obrocie o 180°,Przy kucaniu (np. przy wiązaniu butów), gdy wstaje również mam problemy z równowagą zdarza się, że tracę równowagę nawet stojąc w miejscu. Najbardziej niepokojące są jednak okresowe epizody utraty wzroku w prawym oku, które pojawiły się później. Zdarzają się raz lub dwa razy w miesiącu i trwają około 5 minut. Zaczyna się od czarnych punktów w zewnętrznej części pola widzenia, które się rozlewają do wewnątrz, aż przestaję widzieć na to oko.Czasami widziałem tylko kontury np. mebli, reszta obrazu się zlewa. Czasem widzę też kreseczki, jakby promieniście rozchodzące się od środka do zewnątrz. Co ważne:Utracie wzroku nie towarzyszy ból głowy, ani zaraz przed, ani po.Czasem epizody pojawiają się po stresie, ale nie zawsze – zdarzały się też w stanie zupełnego spokoju.Dodatkowo: po wysiłku często odczuwam ból za prawym okiem – głęboko, jakby „od środka”.Często mnie też szczypie to prawe oko.Przy wysiadaniu z samochodu też mam problemy z utrzymaniem równowagi.Miałem wykonywane badania:Rezonans głowy z kontrastem - jedna zmiana niespecyficzna w płacie czołowym, która nie wzmacnia się po kontraście - EEG ok -Angio TK głowy ok -Badania u okulisty w tym OCT ok -Wzrokowe potencjały wywołane - lekarz napisał, że są wydłużone latencje fali P100 obu oczu. Dla OL 94 i 109 a dla OP 101 i 102. W internecie jak patrzyłem jednak gorzej wychodzą im te wyniki wzrokowych potencjałów. Bóle głowy nie pojawiają się przed ani po zaniewidzeniu, więc lekarz wykluczył migrenę oczną. Chciałbym wiedzieć jakie jest wasze zdanie na ten temat. Może też mieliście takie objawy albo ktoś z waszych bliskich? Muszę niestety czekać pół roku za kolejnym rezonansem...
gość
nietypowy ból głowy - brak diagnozy
Cześć, piszę, bo od października 2024 mój mąż zmaga się z nietypowymi bólami głowy i jesteśmy już trochę bezradni. Może ktoś miał podobne doświadczenia i mógłby się podzielić? Objawy: ból głowy zawsze po prawej stronie, zmiennie: potylica lub skroń/nad uchem, kilka razy dziennie, także w nocy, niezależny od wysiłku czy pozycji, dodatkowo: senność, brak energii, drętwienie 4. i 5. palca obu rąk (głównie w nocy/nad ranem), częste drętwienie skóry między łopatkami. Badania dotychczas: TK/MR głowy i szyi, punkcja lędźwiowa, doppler, zatoki, dno oka – wszystko w normie, RTG szyi: dyskopatia C5–C7, EMG: wydłużona latencja fali F (sugeruje demielinizację korzeni), badania krwi: w normie, borelioza niejednoznaczna. Leczenie: bez efektu: pregabalina, amitryptylina, B12, Sirdalud, blokady nerwów, fizjoterapia, osteopatia, marihuana medyczna. czekamy na zabieg termolezji. Czy ktoś z Was miał podobne objawy? Albo możecie polecić specjalistę (neurologa/kliniki bólu) w Polsce lub w Niemczech, który faktycznie zajmuje się takimi przypadkami? Każda wskazówka będzie dla nas bardzo cenna 🙏
gość
Prośba o interpretacje wyniku Mri glowy
Opiszę w skrócie to co mnie niepokoi... W okolicy prawej zatoki esowatej zakontrastowalo się poszerzone naczynie zylne 18mm na 15mm łaczace sie kanałem szerokosci 2mm ze światłem zatoki na granicy z żyła szyjna wewnątrzna. Obraz moze wskazywac na tetniaka zylnego lub malformacje tetniczo zylna (AVM). Wskazana ocena naczyń w angio-MR w fazie żylnej i tętniczej...
gość
Reklama: