Reklama:

Interpretacja wyniku rezonansu magnetycznego kręgosłupa (2)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
25-11-2016, 17:40:33

Witam serdecznie, bardzo proszę o odpowiedź na moje badanie MR. kręgosłupa szyjnego. Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej. trzony kręgowe prawidłowej wysokości ze zmianami zwyrodnieniowymi w postaci osteofitozy na przednich i tylnych krawędziach trzonów C5,C6,C7. Naczyniak trzonu C5-10mm. Krążki międzykręgowe z dehydratacją od C2 do C7 . Zwężenie przedniej rezerwy płynowej od C3 do C7. Na poziomie C4-C5widoczna 2mm centralno - boczna prawostronna przepuklina krążka międzykręgowego uciska worek oponowy i odpowiedni korzeń nerwowy po str prawej. Na poziomie C5-C6 widoczna obustronna boczna 4mm przepuklina krążka międzykręgowego uciska worek oponowy i obustronnie korzenie nerwowe oraz przednią powierzchnie rdzenia szyjnego.Kanał kręgowy na tym poziomie zwężony w wymiarze strzałkowym do 8mm.Na poziomie C6-C7 widoczna 3mm centralno-boczna obustronna do zachyłków z przewagą zmian po str lewej przepuklina krążka międzykręgowego uciska worek oponowy,przednią powierzchnię rdzenia szyjnego i korzeń nerwowy po str lewej. Kanał kręgowy na tym poziomie zwężony w strzałkowym wymiarze do 9mm. Rdzeń szyjny bez zmian patologicznych.ponad to ból promieniujący do prawej łopatki oraz ramienia. Mrowienie w łokciu oraz w palcach u prawej ręki.
gość
28-11-2016, 13:07:06

wszystko się zgadza

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Reklama: