Reklama:

Interpretacja wyniku rezonansu magnetycznego kręgosłupa - pomocy! (4)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
21-02-2013, 19:41:52

Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj swój wynik rezonansu magnetycznego kręgosłupa który wzbudził we mnie niepokój. Ze względu na to że wizytę u neurologa mam dopiero w przyszłym tygodniu, zdecydowałam się napisać na tym forum. Bardzo proszę o interpretację mojego wyniku. Dodam że mam dopiero 19 lat. Z góry bardzo bardzo dziękuję.
Wynik:
Badanie MR kręgosłupa L-S wykonano w czasie T1, T2-zależnym, przekroje strzałkowe i poprzeczne.
Krążki L4/L5 i L5/S1 są zwężone, o niskim sygnale jak odwodnieniu. Na poziomie L4/L5 centralna podwięzadłowa przepuklina jądra miażdżystego powoduje wyraźny ucisk przedniej powierzchni worka oponowego i niewielki ucisk korzeni rdzeniowych w zachyłkach bocznych. Na poziomie L5/S1 duża centralno-lewoboczna przepuklina jądra miażdzystego powoduje większy niż na poziomie L4/L5 ucisk worka oponowego i obu korzeni rdzeniowych, w większym stopniu uciśnięty jest lewy korzeń, także przy wejściu do otworu międzykręgowego. Prawidłowy obraz pozostałych krążków międzykręgowych i trzonów kręgów. Na poziomie opisanych dyskopatii cechy względnej stenozy kanału kręgowego: poza tym szerokość kanału w normie. Intensywność sygnału stożka rdzenia prawidłowa.
gość
02-09-2017, 18:42:43

Dzień dobry! Otrzymałam wyniki RM kręgosłupa odcinka lędźwiowo- krzyżowego .co mam rozumieć przez to: lordoza pogłębiona,trzony o zachowalnej wysokosci pojedynczymi guzkami schmorla,tarcze między kregowe niezwezone bez cech dehedratacji, tarcze wielopoziomowo odwodnione,cech istotnej dyslokacji materiału tarcz międzykręgowych , zmiany przeciążeniowe w stawach miedzywyrostkowych, stozek rdzeniowy w normie.
gość
28-01-2023, 18:39:14

Odebrałem wyniki rezonansu magnetycznego i nie wiem czy to coś powaznego proszę o pomoc
Badanie poziomu w następstwie TSE w dwóch płaszczyznach w czasach: T1-, T2-zależnych, STIR. Dane ze skierowania: ból w okolicy działania części oraz w okolicach pachwin.
Zniesienia fizjologicznej lordozy L-S w pozycjach badania.
Wysokość i trzonów w normie.
Obniżenie wysokości i krążka mk L4/L5. Na sąsiednim krążku m-ko prawidłowej wysokości i sygnale. Na poz. L4/L5 wypuklina krążka m-k modeluje worek oponowy, w wyniku podwójnej zwęża oba zachyłka boczne i otwory m-k L>P.
Stożek rdzenia bez zmian ogniskowych.
gość
20-07-2023, 10:19:54

Witam chciałabym się dowiedzieć co oznaczają wyniki rezonansu magnetycznego odcinka lędźwiowego.
Spłycenie lordozy lędźwiowej.
Zmiany zwyrodnieniowe w postaci dehydratacji krążka międzykręgowego L4-L5.
Tylna wypuklina krążka międzykręgowego L4-L5 z modelacją worka oponowego i częściowym zwężeniem otworów międzykręgowych, bardziej lewego z możliwym kontaktem z korzeniem nerwowym.
Wąska,tylna wypuklina krążka międzykręgowego L5-S1 z modelacją worka oponowego i częściowym zwężeniem otworów międzykręgowych.
Ostre ustawienie kości krzyżowej

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: