Reklama:

Interpretacja wyników badań rezonansu magnetycznego głowy (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
19-04-2013, 09:09:54

w topografii gałki bladej po stronie prawej widoczne sa przestrzenie płynowe, największa wielkości 10x6 mm, odpowiadajace jamomporencfalicznym, z nieznacznymi strefami gliozy w otoczeniu. Niektóre z drobniejszych stref płynowych mogą odpowiadać poszerzonym przestrzeniom okołonaczyniowym. w podobnej lokalizacji po stronie przeciwnej widoczne są drobne strefy płynowe w pierwszej kolejności odpowiadające nieco szerszym przestrzeniom okołonaczyniowym. W obrębie strefy białej lewego płata czołowego widoczne jest ognisko demielinizacji wielkości 7 mm prawdopodobnie o charakterze naczyniopochodnym. Wąska strefa długości około 10 mm o podobnym charakterze widoczna w rejonie trzonu lewej komory bocznej. drobne ok. 2 mm ognisko widoczne także podkomorowo na poziomie trójkąta lewej komory bocznej . Poza tym sygnał istoty szarej i białej mózgowia w normie, bez cech patologicznego wzmocnienia kontrastowego, bez cech restrykcji dyfuzji. w dolnych częściach obu zatok szczękowych widoczne zmiany polipowate: po stronie prawej wielkości 18x14 mm po stronie lewej 27x18 mm. . jamy porencefaliczne w topografii jąder podkorowych po stronie prawej. pojedyncze zmiany demielizacyjne w obrębie istoty białej lewej półkuli mózgu.
gość
24-03-2014, 13:08:23

Witam, moja córka majac 19 miesiecy miała przez 3 dni giraczke 40stopniowa i przy tym pojawily sie drgawki ktore powtórzyły sie kilka krotnie. 3 tyg pozniej miala rezonans w którym wyszlo ze w lewej półkuli w tylnej części płata czołowego widoczna jest zmiana o dł 7mm, poł roku pozniej czyli 20.03.2014r, miala kolejny rezonans w którym cytuje pisze:w lewej półkuli mózgu, w tylnej czesci płata czołowego widoczna jest linijna strefa podwyzszonego sygnalu w obrazach t2w rozciagajaca sie na odcinku dlugosci 7mm - obraz stacjonarny. ze wzgledu na lokalizacje i linijny orzebieg obraz w pierwszej kolejnosci odpowiada strefie gliozy w przyleganiu do przestrzeni okolonaczyniowej.. po za tym sygnal istoty szarej i bialej prawidłowy, bez cech restrykcji dyfuzji.ciało modzelowate oraz struktury podnnamiotowe prawidlowe.uklad komorowy nieposzerzony,nieprzemieszczonyz dyskretna widoczna asymetria komor bocznych - lewa ieznacznie wieksza od prawej. szerokosc przestrzeni podpajeczynowkowej w normie. wiec moje pytanie czy to jest normalne z ta symetria i ci to moze byc za zmiana bo lekarz mi powiedzial ze wszystko jest ok i mam sie nie martwic i tylle. ale chcialabym wiedziec konkretnie co to jest za zmiana i czy ona zagraza i co to jest ta strefa gliozy. od czego to sie moglo zrobic i czemu to nie zniklo?
gość
07-06-2016, 10:40:47

Serdecznie witam. Leczę się na chorobę meniera.Właśnie odebrałem opis badania rezonansu magnetycznego głowy. Zaniepokoił mnie ten fragment opisu " W dolnej części lewej piramidy lewej k.skroniowej na pograniczu jej podstawy i szczytu obecny jest obszar patologiczny o wym.8x5mm odpowiadający najpewniej uwięzniętemu w komórce wysokobiałkowemu płynowi.Czy jest to coś poważnego? Bardzo proszę o wyjaśnienie.
gość
29-11-2016, 15:34:10

Witam proszę o pomoc w interpretacji wyniku rezonansu: stacjonarny obraz zmian w oczodole lewym w porównaniu z poprzednim badaniem.
gość
17-03-2017, 07:58:12

Witam proszę o pomoc w interpretacji wyniku MR głowy z kontrastem:W dolnej części jąder podstawy po str.lewej dobrze odgraniczona zmiana płynowa intensywności płynu m.-r.,wlk.do ok.8mm,bez towarzyszącego rąbka gliozy-obraz MR jak w poszerzonej przestrzeni okołonaczyniowej.Poza tym mózgowie bez zmian ogniskowych,bez cech procesu kompresyjnego,bez cech zaburzonej dyfuzji.Po podaniu kontrastu nie uwidocznionoobecności obszarów patologicznyh wzmocnienia.Układ komorowy symetryczny,nieposzerzony,bez cech modelowania i ucisku.Rezerwa płynowa podpajęczynówkowa prawidłowa
gość
10-07-2017, 17:13:51

Może ktoś zinterpretować?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: