Reklama:

Interpretacja MRI (2)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
09-10-2022, 19:09:50

Witam.
Mam 30 lat. 22.07.2022 doznałem 1 ataku rwy kulszowej w wyniku szarpnięcia przyczepki rolniczej. Oczywiście coś strzeliło ale jest ok bólu nie ma więc kontynuowałem prace. Atak dopadł mnie po 3 dniach. Generalnie szybko doszedłem do siebie jedynie po dłuższym siedzeniu i wstawianiu miałem uczucie jakby coś mi wciągało biodro do środka. Po ok 5 tygodniach było już względnie normalnie czyli chodziłem mogłem biegać generalnie pomyślałem że samo przejdzie.
27.08.2022 wsiadłem ponownie na ciągnik generalnie prostra robota wykosić w sadzie czyli odkręcanie się do tyłu lewe i prawe ramie etc i tu już było troszę gorzej bo czułem już po moim 3 godzinnym koszeniu że jakoś dziwnie mi się chodzi, oczywiście atak miałem dopiero po 2 dniach ze zdwojoną siłą.
Miałem odczucia mrowienia, upięcia łydki, zaniku czucia np palca kawałka stopy, delikatne mrowienie. Bólu jako takiego nie miałem ale blokowało coś mój zakres ruchu więc zrobiłem RMI a to jego opis :
################################################################################
OPIS MRI
Lekarz opisującyMateusz Terlecki (1894816) Opis badania MRI odcinka L-S kręgosłupa, obrazy T1 i T2 zależne, FSE i STIR Lordoza lędźwiowa spłycona. Na poziomie 4 – L5 wypuklina krążka międzykręgowego modeluje worek oponowy i spłyca zachyłki boczne oraz dolne części otworów międzykręgowych; ślad płynu w szparach stawów międzykręgowych.
Na poziomie L5 – S1 obniżenie wysokości krążka międzykręgowego; tylna lewa przepuklina krążka modeluje worek oponowy i zwęża lewy zachyłek boczny; uciśnięte korzenie S1. Wczesne zmiany zwyrodnieniowe krawędzi stawów międzykręgowych; ślad płynu w szparach stawów. Pozostałe krążki międzykręgowe bez wypuklin. Wysokość trzonów zachowana. Stożek rdzenia bez zmian ogniskowych.
################################################################################
Oczywiście teraz jestem świadomy że samo to nie przejdzie tak szybko o ile w ogóle zacznie się coś poprawiać.
Na dzień dzisiejszy 09.10.2022 chodzę normalnie, podczas kichania i kaszlu odczuwam ból w udzie. Jestem po serii zabiegów tens, zimne i ćwiczenia manualne. Bólu nie mam czasami tylko z rana ale to delikatny. Dziś nawet udało mi się przebiec z 10 metrów truchtem. Jedynie martwi mnie ten ucisk na ten moment leżąc mogę wyprostować nogę przy pomocy kogoś na jakieś 70 % po czym jest odczuwalny ucisk dysku w postaci bólu.
Generalnie konsultowałem wynik MRI z Neurochirurgiem który powiedział mi że w moim przypadku jest to wypuklina a nie przepuklina i rokowania są dobre na powrót do pełnej sprawności, oczywiście przebadał mnie również manulanie . Wiadomość świetna ale chciał bym aby ktoś jeszcze rzucił okiem i może miał podobne doświadczenia.
Zdjęcia MRI

gość
09-11-2022, 21:30:38

Ktoś pomoże ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: