Prosze o pomoc. Mieszkam za granica i ciezko pracuje. Przyleciałem z bólem kregosłupa wiec zrobiłem sobie MRI od razu trzech odcinków. Jestem zapisany do specjalisty ale to dopiero za 2 tygodnie a opis mnie troche przeraza bo naliczyłem tam 5 przepuklin... Czy ktoś mógłby mi udzielic informacji czy czekaja mnie operacje, bo nie wiem jak mam zaplanowac przyszłośc a siada mi psychika...
MR008 RM kręgosłupa szyjnego
Znaczne spłycen ie fi zjolog i cznej l o rd ozy szyj nej.
Dehydratacja obniżenie wysokości krązka ń/kręgowego la. poziomie C5-C6 z widoczną
szerokopodstawną pzepukliną krązka na tym poziomie, która powoduje ucisk obu korzóni
brzusznych..nenryóy rdzeniowych w kanale w. nieco większym,stopniu Po stronie prawej
oraz niewielki ucisk w pzedniej części rdzenia na poziomió C6-C7 widoczny jest'mała'
prawostronnaptzepuklina krążka powoduje ucisk prawego korzenia brzuszńógo nerwu
rdzeniowego C7 w kanale.
Poza tym obraz trzonów kręgowych i pozostałych krązków międzykręgowych jest
prawidłowy. Pozostałe krążki mają prawidłowysygnał i prawidłbwb zóóhońanłwysokośó.
Nie stwierdzam dokanałowych wypuklin krążków międzykręgowych na pozostółyóh
poziomach. Otwory międzykręgowe wolne.
Qbraz rdzenia kręgowego w odcinku szyjnym prawidłowy,
MR009 RM kręgosłupa piersiowego
Spłycenie fizjolog iczn ej kyfozy piersiowej.
w środkowej i dolnej części odcinka pierśiowego od poziomu Th6 do poziomu L2 widoczne sąguzki Schmorla. W przedniej częśtitz_onów Th8, Thg iTh10 granicznymi
widoczne 9ą !.e!vĘJk]e zmiany degenera-cyjn-e szpiku typu Modic 1.
Na poziomie Th5-Th6 niewielk-a leŃostronńó do otworowa pzepuklina krązka, zmiany nie powodują ewidentnych cech ucisku korzenia w otworze.
Dehydratacja i niewielkie obnizenie wysokaści krążka m/kręgowego na poziomie Th1o_ ln11 nle stwlerdza s|ę dokanałowej przepukliny krążka na tym poziomid.
Poza tym obraztrzonów kręgowycń i pozostałYch kiązków ńiędzykreqowvch iest
Prawidłowy. Nie stwierdzam dokónałoWych wyPuklin ńa pozosiały'crr !ÓziomaĆrr_ otwory międzykręgowe wolne.
Qbraz rdzenia kręgowego w odcinku piersiowym jest prawidłowy.
MR010 RM kręgosłupa lędźwiowego
W badaniu widoczna jest prawidłowa ilość trzonów w całym kręgosłupie. Spłycenie
fizjologicznej lordozy lędźwiowej.
Obraz krązkow m/kręgowych od poziomu L1 do L4 pzedstawia się prawidłowo.
Krązek m/kręgowy na poziomie L4-L5 ma cechy dehydratacji i nieco obniżonąwysokośó.
Na tym poziomie widoczne jest bardzo niewielkie dokanałowe uwypuklenie piórśbienia
wlóknistego na całym obwodzie, zmiany nie powodują ucisku korzeni nerwowych.
Krązek m/kręgowy na poziomie Ls-S1 ma cechy dehydratacji iznacznie obnizoną
wysokośc, Na tym poziomie widoczna jest centralna przepuklina krązka, która poŃoduje
ucisk worka oponowego bez ewidentnych cech ucisku kozeni ani w kanale aniw
otworach m/kręgowych.
Obraz trzonow.kręgowycl.t i pozostałych krązków międzykręgowych jest prawidłowy. Nie
stwierdzam dokanałowych wypuklin pozostałych poziomach. Otwory międzykręgowe
wolne.
Stożek końcowy i korzenie ogona końskiego pzedstawiają się prawidłowo