Reklama:

Hormony a epilepsja (10)

Forum: Padaczka

gość
10-08-2013, 20:54:25

Pierwszy atak miałam w wieku 13 lat (czyli okres dojrzewania) , w ciąży ataków nie miałam, teraz biorę pigułki antykoncepcyjne, ataków też nie mam. Leków na epilepsję nie zmieniałam a gdy chwilowo przerwałam antykoncepcję, ataki wróciły. Czyżby pigułki antykoncepcyjne leczyły u mnie epilepsję ?!
gość
01-01-2017, 11:45:48

Gość 2013-08-10 22:54:25
Pierwszy atak miałam w wieku 13 lat (czyli okres dojrzewania) , w ciąży ataków nie miałam, teraz biorę pigułki antykoncepcyjne, ataków też nie mam. Leków na epilepsję nie zmieniałam a gdy chwilowo przerwałam antykoncepcję, ataki wróciły. Czyżby pigułki antykoncepcyjne leczyły u mnie epilepsję ?!
gość
24-02-2018, 12:52:46

Post pisany prawie 5 lat wstecz, ale nie mogę się oprzeć odpowiedzi. Mam podobną sytuację.
Pierwszy atak w wieku 13 lat (ok. pierwszej miesiączki), potem głównie na tegretolu ataki miałam albo 2-3 w roku albo do 15 w roku. Nie rozumiałam dlaczego.
Po ok. 10 latach zauważyłam zależność między ilością ataków a tabletkami antykoncepcyjnymi, które przez tę dekadę brałam okresowo głównie ze względu na trądzik. Znacznie obniżały ilość ataków w ciągu roku.
Zaczęłam pytać neurologów. Jeden uznał, że to nie jego działka, że mam sobie iść do endokrynologa. Drugi, że mam wrażliwy mózg, który reaguje na wszelkie odchyły typu miesiączka, stres, zmęczenie... Drążę dalej. Bardzo proszę o kontakt ludzi w podobnej sytuacji.
gość
25-02-2018, 19:39:41

Hej . to jest dośc interesujący temat . W moim przypadku zauważyłam że najcześciej występuja mi ataki w okolicach owulacji i menstruacji. Z tego co też wyczytałam i znalazłam związek z epi ..poza tym epi to nic innego jak zaburzenia neuroprzekazników .
dopamina (neuroprzekaznik) działa stymulująco na wydzielanie prolaktyny
zwiekszona ilość dopaminy -zmniejsza ilość wydzielania prolaktyny
zmniejszona ilość dopaminy - zwiększa ilość prolaktyny ( w wyniku czego u kobiet występują
hirsutyzm ,trądzik,problemy z menstruacją ,suchość pochwy itd) ..
Podczas ataków występuje duzy wyrzut prolaktyny .. czyli tak jakby było za mało dopaminy ?
A jak działają leki przeciwpadaczkowe a antykoncepcyjne ? zwiększają dopamine czy zmniejszają ? bo sie zgubiłam . Widzi ktoś związek ? bo ja czuje że już blisko gdzies jesteśmy :) . ide dalej szukać . Każda informacja milewidziana hehe. pozdrawiam . Callisto
.
gość
27-02-2018, 08:20:31

to jest dośc ciekawe zdanie .. " Dopamina hamuje wytwarzanie prolaktyny, co oznacza, że im więcej dopaminy jest wydzielanej, tym mniej prolaktyny zostaje uwolnione. Prolaktyna z kolei zwiększa wydzielanie dopaminy, co tworzy tzw. pętlę układu zwrotnego. ' - koło błedne czyli jedno na drugie wpływa ,regulują się nawzajem .. czyli jak jest zaburzenie dopaminy do podczas ataku jest wyrzut prolaktyny żeby dopamine wyregulować ?
gość
27-02-2018, 08:27:29

"Estrogeny są kolejnym ważnym regulatorem wydzielania prolaktyny. Wykazano, że estrogeny zwiększają produkcję i wydzielanie prolaktyny z przysadki mózgowej. Jest to szczególnie ważne podczas ciąży, kiedy wysokie stężenia estrogenów powodują, że wzrasta również poziom prolaktyny. " ...... A tabletki antykoncepcyjne składaja się głównie z estrogenów .. czyli wpływa to na prolaktyne która reguluje ten neuroprzekaznik "dopamine " ..więc chyba mamy rozwiązanie dlaczego podczas ciąży i antykoncepcji nie ma ataków .. bo wszystko sie harmonizuje i reguluje :D . Jeżeli ktos wie cos więcej to piszcie . Pozdrawiam .Callisto
gość
27-02-2018, 10:08:55

Czyli trzeba łykać tabletki i padaczka ustąpi. Jakie to proste. Napiszcie czy działa. Callisto może wreszcie pozbędziesz się ataków. Pora na ginekologa
gość
27-02-2018, 11:03:30

Dużo rzeczy jest prostych tylko wspaniała medycyna nam wszystko po drodze komplikuje . Tutaj w tej sprawie wygląda na to że jedną z wielu "nieznanych przyczyn" jest właśnie zaburzenie hormonalne .. Jednakże nie ma co się poddawać i wpieprzać hormony tylko dalej szukac co jest przyczyną tego zaburzenia .. Ja wam właśnie powiem że u mnie duzo sie zmieniło po samaej zmianie diety .. Ile jest przypadków że ludzie sie wyleczyli dzięki samej diecie np z Hashimoto ? Bardzo wiele .. Jak widac sama zywność ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i to jest podstawa wszelkich chorób .. A w rzeczywistości większość leków nie jest nam potrzebna to tylko biznes . No ale cóż ... Pozdrawiam .Callisto
gość
27-02-2018, 11:08:13

Wszystko byloby pięknie tylko ta mądra medycyna jest podzielona na mniejsze dziedziny .."czyli jestesmy porozkładani na części " . Jeden lekarz jedna ręka ,drugi lekarz druga noga i nic dziwnego że jest problem ze znalezieniem przyczyny
gość
05-06-2018, 18:28:02

Cześć dziewczyny,ja tez mam z tym problem,i tez mnie to wnerwia.Od 13 lat choruje,i zobaczyłam że mam 3 dni przed miesiączka takie zawroty głowy,czuje dreszcze,mozg mi tańczyi mam przerwę az do 13,14 lub 15 (aż się boję tych dni)są w tym czasie wykrecanie twarzy....wogole brak słów ale zmierzajac do tematu,to ja jestem tez tego zdania że hormony naprawdę mają tu wiele do powiedzenia,a pytajac swojego lekarza neurologa to mi dopisał kolejny lek i go podwyższył i tyle na ten temat
Pozdrawiam dziewczyny i mam nadzieję że kiedyś sie z tego wyleczymy

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: