Reklama:

Hipokamp (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

gość
20-04-2018, 11:10:07

Witam, wizytę u neurologa mamy dopiero za 2 tygodnie czy ktoś mógłby nam pomóc w wyjaśnienia tych terminów medycznych?
"Zaawansowany zanik zakrętów hipokampa i umiarkowany zanik podkorowy i korowy pozostałych obszarów mózgu. W prawym wieńcu promienistym owalne ognisko malacyjne o maksymalnej wielkości 1cm, wykazuje cechy laminarnego udaru. Ponadto, w istocie białej płatów czołowych i w mniejszym stopniu ciemieniowych drobne ogniska o morfologii niespecyficznych, przewlekłych zmian degeneracyjnych- najprawdopodobniej naczyniopochodne"
Czy ktoś mi pomoże?
gość
20-04-2018, 13:56:45

Nie ma tutaj neurologa tylko sami chorujacy forumowicze.
W wielkim skrocie jak wynika z Twojego podanego opisu pacjent jest w podeszlym wieku , gdyz nastapil udar niedokrwienny prawdopodobnie bez objawow odczuwalnych przez chorego.
A malacja to rozmiekanie lub zanikanie komorek mozgowych tez ze wzgledu na podeszly wiek , niestety tak juz bywa ze wszelkie ujemne zmiany i pogorszenie stanu zdrowia medycyna zwala "na starosc"
Dobrze byloby zapobiec nastepnemu udarowi poprzez wyrownanie cisnienia krwi na poziomie 140/80 , neurolog poinformuje pacjenta o niebezpieczenstwie mozliwego udaru , wiec z pewnoscia zapisze lek na wyrownanie cisnienia.
Degeneracja to przewaznie zmiany miazdzycowe naczyn /tetnic mozgowych ze wzgledu na wysoki poziom cholesterolu utrzymujacy sie latami ( jak u mnie 300mg).
PS Mnie nie podoba sie watpliwe wyjasnianie przez lekarzy , jesli nie znaja przyczyny powstawania zmian negatywnych to zwala sie na wiek i pozamiatane.
Terminy /nazewnictwo potrzebne sa jedynie lekarzom a nie pacjentom bo do czego?
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: