Reklama:

Hiperwagotonia (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkujący
18-07-2010, 13:01:55

dzień dobry. Chciałem zapytać jak można wyleczyć hiperwagatonię? kardiolog stwierdził u mnie bradykardię i opisał w wynikach badania holterem "cechy hiperwagatonii". mam również nieco obniżone ciśnienie, w granicach 100/60. zazwyczaj miałem właściwe ciśnienie 124/64. poza tym odczuwam senność i obniżenie napięcia zyciowego, czyli cechy właściwe wagatonii.

Pozdrawiam!
gość
20-07-2010, 19:09:23

Nadmierna stymulacja układu przywspółczulnego, w tym nerwu błędnego należy do dużej grupy zaburzeń układu autonomicznego. Wśród przyczyn fizjologicznych związanych ze zwiększonym napięciem nerwu błędnego wymienia się bradykardię spotykaną u sportowców. Przyczyny patologiczne to m.in. toksyczne czynniki środowiskowe, zaburzenia elektrolitowe, bezdech śródsenny, uboczne działania leków, hipoglikemia, niedoczynność tarczycy czy wzmożone nadciśnienie tętnicze. Istotnym obciążeniem jest również podłoże genetyczne.
Leczenie prowadzone jest zawsze indywidualne, w zależności od nasilenia występujących objawów, dzieląc się na postępowanie farmakologiczne i niefarmakologiczne. W celu podwyższenia ciśnienia tętniczego krwi i tendencji do występowania omdleń wazowagalnych postępowanie obejmuje spożywanie dużej ilości płynów, ze zwiększoną dzienną ilością soli, unikanie leków obniżających ciśnienie tętnicze, uprawianie aktywności fizycznej, zakładanie pończoch uciskowych, unikanie sytuacji prowadzących do wyzwalania odruchu wazowagalnego (np. długotrwała pozycja stojąca itp.). Postępowanie farmakologiczne może obejmować leki takie jak fludrokortyzon, midodrin, inhibitory zwrotnego wychwytu serotoniny, dizopiramid, lub atropinę. W przypadkach bardzo nasilonej bradykardii prowadzącej do omdleń konieczne może okazać się założenie kardiostymulatora.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: