Witam, mam pytanie odnośnie diagnozy mojej dziewczyny. Poniżej przesyłam opis. Dziewczyna guza ma prawdopodobnie od urodzenia tak samo jak dwie torbiele na kręgosłupie lędźwiowym odcinka C4-C5. Dziewczyna od kilku miesięcy cierpi na zapalenie mięśnia gruszkowatego. Neurochirurdzy nie łączą jej dolegliwości z guzem ani torbielami natomiast zalecają wycięcie guza.
Moje pytania:
1. Czy guza wycinać skoro ma go od urodzenia i byc może już dawno nie rośnie albo sie cofa?
2. Jeżeli operować to w Polsce czy w Szwecji? Dziewczyna ma taką możliwość.
3. Czy można ocenić czy guz jest bardzo niebezpieczny, złośliwy, łagodny, czy to tak czy może dawać przeżuty?
Opis rezonansu:
Obrazy T1, T2 zależne, FLAIR, SWI, DWI, T1 vibe fs, sekwencje przed i po podaniu kontrastu i.v., przekroje osiowe, strzałkowe i czołowe.
UWAGA WYNIK PATOLOGICZNY
W świetle IV komory niejednorodny lito-torbielowaty guz o wym. poprzecznych 24x17mm i wym. CC ok. 20mm, ulegający w części litej dość intensywnemu wzmocnieniu kontrastowemu, z obszarami bezsygnałowymi w obrazach SWI odpowiadającymi zwapnieniom i produktom rozpadu hemoglobiny. Komora IV wąska w dolnym biegunie, poza tym poszerzona- w wym. AP do 24mm. Wtórnie poszerzone wodociąg mózgu ( do ok. 14mm) i układ komorowy nadnamiotowy- komora III ma ok. 12mm szer.. Bez cech przesączania płynu mózgowo-rdzeniowego.
Nie stwierdza się cech obrzęku przylegających półkul móżdżku. Nie stwierdza się cech restrykcji dyfuzji zmiany.
Migdałki móżdżku wpuklają się do otworu wielkiego na odległość ok. 7-8mm po prawej stronie- wtórnie do dodatniego efektu masy?
Obraz MR sugeruje wolno rosnącego guza IV komory- zmiana o charakterze wyściółczaka podnamiotowego?
Konieczna pilna konsultacja neurochirurgiczna i onkologiczna.
Poza tym w obu płatach czołowych podkorowo kilka obszarów podwyższonego sygnału w obrazach T2 zależnych i FLAIR, nie wykazujących cech restrykcji dyfuzji, bez obrzęku wokół, nie ulegających wzmocnieniu kontrastowemu, wielkości do ok. 3mm. Zmiany o charakterze naczyniopochodnym?
Ciało modzelowate bez zmian sygnału, zachowanej szerokości.
Układ komorowy położony pośrodkowo, symetryczny.
Przysadka mózgowa niepowiększona. Skrzyżowanie nerwów wzrokowych nie jest uciśnięte ani modelowane.
Okolica kątów mostowo-móżdżkowych bez nieprawidłowości.
Opony mózgowo-rdzeniowe niepogrubiałe, bez cech patologicznego wzmocnienia kontrastowego. Kości bez zmian sygnału.
Wnioski
W świetle komory IV zmiana sugerująca wolno rosnącego guza komory z poszerzeniem układu komorowego nadnamiotowego i wodociągu mózgu. Konieczna pilna konsultacja neurochirurgiczna. Podkorowo w obu płatach czołowych niespecyficzne obszary- naczyniopochodne?
Pacjentka poinformowana o wyniku telefonicznie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam ciepło.