Reklama:

Gorszy wynik 2 usg przezciemiączkowego-prosze o poradę (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
01-02-2010, 22:46:25

Witam serdecznie.Pod koniec grudnia córeczka(6 m-czna urodzona w 32 tc w zakazeniu wewnątrzmacicznym,hipotrafią(klatkla piersiowa mniejsza-obw klatki 27 cm a główki 31cm),zachamowaniem wzrostu płodu od 28 tc,infekcją dróg oddechowych, miała wykonane usg główki ze wzgl.na dziwnego guza miekkiego ,czasem zaczerwienionego,obejmującego cały prawy płat czołowy.MIała robione usg tego guza(wyszło dobrze tzn usg nie wykazało żadnych zmian i jest podejrzenie tłuszczaka) i usg przezciemiączkowe.
Badanie z grudnia 28 wyszło tak:
Układ komorowy nieposzerzony,położony w lini środkowej.Szerokość splotów naczyniowych w normie.Echo splotów jednorodne.Kkomora III-cia nieposzerzona.
Przestrzeń podtwardówkowa obustronnie 0,5 cm.Szerokość szczeliny pośrodkowej 0,6 cm

Natomiast usg wykonane 3 dni temu(29 styczeń) wykazało:

Układ komorowy nieposzerzony,położony w lini środkowej.Szerokość splotów naczyniowych w normie.Echo splotów jednorodne.Kkomora III-cia nieposzerzona.
Przestrzeń podtwardówkowa po stronie lewej 0,71 cm a po prawej 0,43 cm.Szerokość szczeliny pośrodkowej 0,59 cm

Dodam ,że i 1 i 2 usg wykonywała ta sama radiolog zreszta najlepsza w szpitalu i w okolicy i na tym samym sprzecie, więc nie ma mowy o pomyłce .Do neurologa dopiero pójdziemy ustalić termi:(Czy może mi Pani pomóc w interpretacji tego wyniku i napisać czy powinnam się martwić tym, że wyszedł gorzej niż ten 1???Dodam też ,że wydaje mi sie ,że małej za szybko rośnie główka:(NA dzień dzisiejszy ma 42 cm, a córka urodziła sie z obwodem główki w 32 tc 31 cm.5 lutego skończy 6 m-cy, a rozwojowo jest na etapie 3 m-cznego dziecka.Niestety nie wiem jaki obwód ma klatka piersiowa teraz.Jeśli chodzi o rozwój Laury to psychicznie rozwiją się prawidłowo i robi to co 6 m-czne dziecko znów fizycznie odstaje tzn nie obraca się jeszcze na boczki ani z pleców na brzuch,z brzucha na plecki się obraca, ale tylko dlatego, że skraca sobie 1 strone i obraca sie tylko na prawo, a na lewo wogóle,ma słabszą prawą rączke,nie interesuje się swoimi nogami,nie podciąga ich,nie trzyma sztywno główki gdy jest w pionie,ma asymetrie,nadal wiotkie ramiona choć ciągnie już dobrze główke przy podciagnięciu do siadu(pediatra sprawdzała),nie lubi leżec na brzuszku,nie wyciąga rączek po zabawke, gdy leży na brzuszku,ciągle ma mocno zaciśnięte piąstki.Czy według Pani powinnam wykonać małej jeszcze jakieś inne badania??Czy według tego usg i jej rozwoju mam powód do niepokoju?Cy powinnam sie z nią zgłosić do jeszcze jakiegoś innego lekarza ni z pediatra czy neurolog??Aa zapomniałabym jeszcze zapytać.Laurce często pulsuje ciemiączko i nie wiem czy to jest normalne czy jednak nie??Bardzo proszę o odpowiedź, ponieważ sie martwię:(Będe bardzo wdzieczna jeśli poświęci mi Pani swój czas i odpowie mi na nurtujące mnie pytania.Pozdrawiem serdecznie!
gość
02-02-2010, 19:34:25

Na Pani pytania odpowiedzieć może jedynie neurolog dziecięcy lub pediatra.

Pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik TK głowy
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Nietypowe zaburzenia
Witam, na jaką chorobę mogą wskazywać poniższe zaburzenia : - nagłe pojawienie sie podwójnego widzenia w dali gdy patrzy się dwoma oczami - w badaniu okulistycznym skurcz akomodacji, po kilku dniach przy kolejnym badaniu stwierdzono lekkie porażenie nerwu wzrokowego - rezonans głowy + angio czysto - tk z kontrastem czysto - wada wzroku stwierdzona w badaniu dna oka z zakropieniem +1.25 Na co wskazują powyzsze objawy?
gość
Zastawka
Witam.w maju 2024roku.miałem założoną zastawke komorowo-otrzewnową.od tego czasu cisza, i spokój nic mnie nie boli nic się nie dzieje nawet na kontroli żadnej nie byłem bo lekarz powiedział że jak nic się nie będzie działo to nie trzeba przyjeżdzać na kontrolę .czy ktoś ma może tą zastawke dłożej i jak to wygląda u was poproszę o jakieś informacje bo niewjem o co kaman
Reklama: