Reklama:

Gorszy wynik 2 usg przezciemiączkowego-prosze o poradę (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
01-02-2010, 22:46:25

Witam serdecznie.Pod koniec grudnia córeczka(6 m-czna urodzona w 32 tc w zakazeniu wewnątrzmacicznym,hipotrafią(klatkla piersiowa mniejsza-obw klatki 27 cm a główki 31cm),zachamowaniem wzrostu płodu od 28 tc,infekcją dróg oddechowych, miała wykonane usg główki ze wzgl.na dziwnego guza miekkiego ,czasem zaczerwienionego,obejmującego cały prawy płat czołowy.MIała robione usg tego guza(wyszło dobrze tzn usg nie wykazało żadnych zmian i jest podejrzenie tłuszczaka) i usg przezciemiączkowe.
Badanie z grudnia 28 wyszło tak:
Układ komorowy nieposzerzony,położony w lini środkowej.Szerokość splotów naczyniowych w normie.Echo splotów jednorodne.Kkomora III-cia nieposzerzona.
Przestrzeń podtwardówkowa obustronnie 0,5 cm.Szerokość szczeliny pośrodkowej 0,6 cm

Natomiast usg wykonane 3 dni temu(29 styczeń) wykazało:

Układ komorowy nieposzerzony,położony w lini środkowej.Szerokość splotów naczyniowych w normie.Echo splotów jednorodne.Kkomora III-cia nieposzerzona.
Przestrzeń podtwardówkowa po stronie lewej 0,71 cm a po prawej 0,43 cm.Szerokość szczeliny pośrodkowej 0,59 cm

Dodam ,że i 1 i 2 usg wykonywała ta sama radiolog zreszta najlepsza w szpitalu i w okolicy i na tym samym sprzecie, więc nie ma mowy o pomyłce .Do neurologa dopiero pójdziemy ustalić termi:(Czy może mi Pani pomóc w interpretacji tego wyniku i napisać czy powinnam się martwić tym, że wyszedł gorzej niż ten 1???Dodam też ,że wydaje mi sie ,że małej za szybko rośnie główka:(NA dzień dzisiejszy ma 42 cm, a córka urodziła sie z obwodem główki w 32 tc 31 cm.5 lutego skończy 6 m-cy, a rozwojowo jest na etapie 3 m-cznego dziecka.Niestety nie wiem jaki obwód ma klatka piersiowa teraz.Jeśli chodzi o rozwój Laury to psychicznie rozwiją się prawidłowo i robi to co 6 m-czne dziecko znów fizycznie odstaje tzn nie obraca się jeszcze na boczki ani z pleców na brzuch,z brzucha na plecki się obraca, ale tylko dlatego, że skraca sobie 1 strone i obraca sie tylko na prawo, a na lewo wogóle,ma słabszą prawą rączke,nie interesuje się swoimi nogami,nie podciąga ich,nie trzyma sztywno główki gdy jest w pionie,ma asymetrie,nadal wiotkie ramiona choć ciągnie już dobrze główke przy podciagnięciu do siadu(pediatra sprawdzała),nie lubi leżec na brzuszku,nie wyciąga rączek po zabawke, gdy leży na brzuszku,ciągle ma mocno zaciśnięte piąstki.Czy według Pani powinnam wykonać małej jeszcze jakieś inne badania??Czy według tego usg i jej rozwoju mam powód do niepokoju?Cy powinnam sie z nią zgłosić do jeszcze jakiegoś innego lekarza ni z pediatra czy neurolog??Aa zapomniałabym jeszcze zapytać.Laurce często pulsuje ciemiączko i nie wiem czy to jest normalne czy jednak nie??Bardzo proszę o odpowiedź, ponieważ sie martwię:(Będe bardzo wdzieczna jeśli poświęci mi Pani swój czas i odpowie mi na nurtujące mnie pytania.Pozdrawiem serdecznie!
gość
02-02-2010, 19:34:25

Na Pani pytania odpowiedzieć może jedynie neurolog dziecięcy lub pediatra.

Pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: