Reklama:

Garb żebrowy jednołukowy 55-60 stopni. Doradźcie proszę. (2)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
16-01-2015, 01:37:16

Cześć
Mam na imię Ola i mam 22 lata.
Chciałabym zapytać osoby, które mają wiedzę i doświadczenie (najlepiej osobiste) o poradę dotyczącą wyboru, którego muszę dokonać i który może nieść ze sobą istotne konsekwencje zdrowotne i przez to zaważyć na jakości i komforcie dalszego życia.
Moim schorzeniem jest skolioza prawostronna jednołukowa (garb żebrowy). Powoduje ona uwypuklenie lewego żebra oraz asymetrię wcięcia talii (wcięcie w talii jest z prawej strony umiejscowione niżej niż z lewej strony). Kąt mierzony metodą Cobba wynosi 55 - 60 stopni.
Około 2 miesiące temu miałam wizytę lekarską u ortopedy w Lubuskim Ośrodku Rehabilitacyjno- Ortopedycznym w Świebodzinie, gdzie dowiedziałam się, że ewentualna operacja zmniejszyłaby moją wadę do 25 - 30 stopni.
Poza tym zabieg poprawiłby mój wygląd zewnętrzny, m.in. zniwelowałby wystające żebro oraz wyrównał wcięcie w talii.
Najważniejsze w informacji, którą otrzymałam jest to, że sama operacja przyniosłaby jedynie efekt kosmetyczny, natomiast niepoddanie się jej nie będzie miało wpływu na funkcjonowanie w przyszłości. Skrzywienie również się już nie powiększy.
Czy warto zatem decydować się na tak poważny zabieg tylko ze względów estetycznych?
Jakie mogą być ewentualne powikłania takiej ingerencji chirurgicznej?
Doradźcie proszę.
Z góry bardzo dziękuję.
Ola.
Wtajemniczona
27-02-2015, 15:58:16

Olu czy lekarz nie zaproponował Ci noszenia gorsetu korekcyjnego? Mój syn z takiego powodu jak Ty nosił gorset ponad rok. Skrzywienie zmniejszyło się z ponad 40 do 9.
Leczony był jednak gorsetem mając 11 lat. Gorset wykonano mu z odlewu i był dość kosztowny, ale się sprawdził.
Jeżeli będziesz chciała o coś zapytać to pisz na forumową skrzynkę.
Pozdrawiam
Ania
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: