Reklama:

Falujący obraz w prawym oku-problem ze słuchem-uczucie paniki (4)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
12-04-2017, 07:32:05

Piszę zdesperowana i bardzo przestraszona.Mam 35 lat. W ciągu pół roku miałam trzy dziwne zdarzenia. Zaczyna się od małej plamki w prawym oku,jakby taka wodnista drgająca. I słabiej wtedy widzę oraz bardzo słabo zaczynam słyszeć. Plamka przemieszcza się do prawej strony oka i robi się z niej taki jakby półokrąg i wtedy bardzo mocno drga i faluje.To wygląda jak woda drgająca na szkle. Gdy zamykam oczy i tak obraz falowania nie zanika. Nie wiem jak dokładnie to wytłumaczyć, ale tak jest. Serce mocniej mi wtedy bije,wpadam w ogromną panikę i czuję ogromne uczucie gorąca uderzające mi do głowy. Zaczyna mi dudnić w uszach i czuję .........nie wiem jak to opisać........tak jakby coś się na mnie zamykało,cisnęło moją głowę.Strasznie się wtedy boję. Za każdym razem sięgam po lek uspokajający z obawy że tracę zmysły i po kilkunastu minutach objawy ustępują. Za każdym razem objawy są takie same i zaczynają się od tej plamki w prawym oku. Choruję od ponad roku na błędnik ale biorę na to leki i czuję się dobrze więc nie wiem czym to może być spowodowane. Jeśli ktoś miał coś podobnego to bardzo proszę o podpowiedź.
gość
20-03-2018, 16:57:10

No ja jeśli chodzi o to zaburzenia widzenia , to mam właśnie podobnie, Takie ataki zdarzają mi się kilka razy w roku , ostatnio miałam w październiku, od tamtej pory na razie mam spokój. W trakcie wystąpienia tych zaburzeń słyszę normalnie . Okulista po zbadaniu niczego nie stwierdził, ale poinformował mnie o czymś , co się nazywa ' iluzja ***fikacyjna ' . Sprawdź sobie W Wikipedii . Często towarzyszą migrenie albo ją zapowiadają, może być to tez tzw. aura migrenowa lub w ogóle jakaś oczna postać migreny , która tak się właśnie manifestuje . U mnie ataki " oczne " trwają nie dłużej jak 25 minut , potem wszystko przechodzi sam. Polecam się najpierw przebadać u okulisty , jeśli nic nie stwierdzi, to raczej to będzie to o czym napisałam powyżej. Warto zrobić też badanie słuchu. Życzę zdrowia :)
gość
20-03-2018, 17:00:19

Chodziło mi o tzw. iluzje ***fikacyjne
gość
11-08-2022, 10:56:21

To migrena z aurą miałam i czasem nadal mam to będzie się powtarzać niestety

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
gość
Torbiel rathkiego lub plata tylniego
Ratunku!!! Bole glowy i oczu mgla przed oczami coraz częściej bole glowy,wymioty co drugi dzień... Zaraz się wykończę w oczekiwaniu neurologa a gdzie jeszcze rezonans... Torbiel od 4 lat
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama: