Reklama:

Epilepsja a prawo jazdy - okres bez napadów (8)

Forum: Padaczka

gość
13-09-2013, 14:21:16

Witam wszystkich,
Nie wiem, czy ten temat już był, więc z góry przepraszam.
Otóż zastanawiam się, czy była omawiana kwestia prawa jazdy przy epilepsji, a konkretnie okresów bez napadów. Zgodnie z dyrektywą UE, wystarczy okres jednego roku bez napadów, aby przyznać prawa do niezawodowego prawa jazdy. Jeżeli natomiast chory miał tylko jeden atak niesprowokowany, wówczas wystarczy okres 6 miesięcy bez napadów.
Okresy te zostały ustalone na podstawie licznych badań i opinii neurologów, jak także prawdopodobieństwa spowodowania wypadu przez epileptyka. UE uznała więc, że dla całej Europy są to okresy wystarczające.
Natomiast polski Minister Zdrowia wydłużył DWUKROTNIE te okresy. Innymi słowy w Polsce trzeba mieć dwa lata bez ataków leczonej epilepsji, aby uzyskać/odzyskać warunkowe prawo jazdy. Z czego to wynika? Z widzimisie?
Ktoś z Was zajmował się tym problemem?
Z jednej strony jest to kwestia konstytucyjności tej regulacji. Ponadto w Polsce jest 400tyś epileptyków, łącznie z rodzinami daje to ponad 1 milion wyborców.
Mogę być zmuszony przez życie do zajęcia się tym problemem...
Dzięki za odpowiedź,
gość
15-09-2013, 09:04:02

Może jeszcze sprecyzuję: wiem, że był wątek dot. praw jazdy. Natomiast moje pytanie dotyczy pewnego konkretnego, wąskiego zagadnienia. Znam procedurę związaną z kierowaniem na badania i odbieraniem prawa jazdy (zresztą o tym jest w tym wątku).
W pytaniu rozchodzi się natomiast o to, czy ktoś już kwestionował wydłużenie okresu w polskim rozporządzeniu: dlaczego np. w Niemczech po 6 miesiącach od pierwszego napadu niesprowokowanego można odzyskać prawo jazdy, a w Polsce jest to rok? Czy ktoś z was skarżył w tym zakresie rozstrzygnięcie lekarza medycyny pracy?
Początkująca
08-10-2013, 15:29:13

mój lekarz mi mówił, że ma być to rok od odstawienia leków i ten rok od odstawienia leków ma być rokiem bez napadów więc ja rozumiem, że potrzeba roku, tak jak ja to słyszałam :)
Wtajemniczony
08-10-2013, 22:13:38

Ja trochę inaczej wyczytałem w rozporządzeniu ministra zdrowia, ale to tylko PL.
marco
gość
05-07-2018, 15:36:50

Nie rozumiem po co ten pośpiech, mam żonę chorą na epilepsje i nie chciałbym żeby sobie lub osobom trzecim coś się stało przez napad za kółkiem. Wystarczy chwila żeby wydarzyła się tragedia ,,strzeżonego Pan Bóg strzeże" lepiej poczekać różnie choroba wraca
gość
11-07-2018, 08:34:06

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 lipca 2014 jest pełen rok od udokumentowanego lub zgłoszonego neurologowi napadu, jeśli się oczywiście nie leczy.
gość
08-08-2018, 15:46:53

Jeśli prawo europejskie stosuje normy korzystniejsze to możesz się do niego odwołać, o ile jest to zawarte w ratyfikowanej umowie międzynarodowej, te stoją wyżej niż rozporządzenia krajowego ministra w hierarchii aktów prawnych, a w ogóle najlepiej jak porozmawiasz o tym z neurologiem https://ranking.abczdrowie.pl/s/neurolog
gość
06-09-2018, 07:51:02

Witam. Zgodnie z rozporządzeniem MZ z maja 2018 r. po jednym roku bez napadów można prowadzić samochód lub starać o prawo jazdy. Oczywiście nie dotyczy ten przepis tzw. kierowców zawodowych. Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: