Reklama:

epilepsja a antykoncepcja (8)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
08-10-2007, 20:05:00

mam pytanie do wszystkich, które mnie nurtuje. Jakie środki antykoncepcyjne stosujecie dziewczyny przy lekach na padaczke. Chodzi mi konkretnie o antykoncepcje hormonalną? Czy ktoś z was stosuje tabletki przy padaczce jak tak to jakie. i przy jakich lekach.
gość
08-10-2007, 20:29:00

Mój epileptolog powiedzial, że mogę brać gravistat bo ma dużą zawartosć hormonó ale jednocześnie na dłuzszą metę szkkodzi na organizm.lub też plastry evra tylko, że one kosztują ok. 60zł. Ja nie mam zaufania do plastró no i z chłopakiem zostaliśmy przy prezerwatywach. Ja biorę lamitrin i gabitril. Gdy zamieszkam z chlopakiem to zacznę brać gravistat, bo do plastrów nie mam zaufania
Początkująca
09-10-2007, 08:00:00

Mój lekarz ginekolog powiedział że żadne tabletki antykoncepcyjne nie będą działać w 100 % tylko ok. 30-50% i powiedział że tylko plastry w tej sytułacji. Więc też używamy tylko prezerwatyw.
gość
11-10-2007, 18:26:00

żadne pigułki antykoncepcyjne nie dają 100% zabezpieczenia, nie ważne czy jesteście chore na padaczkę czy zdrowe..jedynym "środkiem" jest brak seksu. ja brałam anteovin. przepisał mi go lekarz ginekolog a o tym że mogę brać poinformował neurolog. przed wypisaniem recepty lekarz robił wywiad na temat chorób w rodzinie i miałam badanie krwi.tak samo też wszystkim szkodzą pigułki, nie tylko chorym na padaczkę..zanim się zdecydujecie wypytajcie lekarza o wpływ leku na organizm i leczenie.napiszcie sobie listę pytań przed wizytą.im dłuższa tym lepsza,wierzcie mi.
gość
29-08-2010, 19:03:53

witam.
Ja brałam tegretol i lamitrin, brałam cilest i byłam pewna,że mamy raczej niewielkie szanse na dzidziusia i tak właśnie pojawił się na świecie mój synek :) Dowiedziałam się,że to głównie przez tegretol.Teraz biorę tylko lamitrin mój neurolog twierdzi,że nie zmniejsza on działania leków antykoncepcyjnych,ale tabl.antyk.mogą zmniejszać skuteczność działania lamitrinu. Wiecie coś więcej na ten temat?
pozdrawiam
gość
12-09-2010, 23:15:51

tak dokladnie tak jest.sa badania na ten temat.Preparaty antykoncepcyjne(doustne)zmniejszają około 50% stezenie lamotryginy.Mialam dzisiaj wziac pierwsza tabletke Microgynon 21 ale ze wzgledu,ze biore lamitrin okazalo sie ze nie moge jej wziac,bo musialabym zwiekszyc lamotrygine ponad dwukrotnie,a to moze wiazac sie z ryzykiem wysypki.nie wiem czy dotyczny to wszystkich preparatow antykoncepcyjnych czy jedynie tych IIgeneracji(jak microgynon).Tez bardzo interesuuje mnie ta kwestia,bo chcialabym brac tabletki(ze wzgledu na straszne bole menstruacyjne),ale takie,ktore nie kolidowałyby z lamotrygina...
gość
11-07-2011, 21:21:47

ja też jestem chora na epilepsję. Lekarz neurolog jak i ginekolog powiedział mi, że żadne leki nie skutkują podczas choroby, żadna antykoncepcja tylko prezerwatywy lub spirala.
gość
20-02-2016, 14:07:02

Jeśli chodzi o lamotryginę, to zdecydowana większość preparatów hormonalnych redukuje jej stężenie we krwi, więc będzie bezpiecznie przed ciążą, za to z napadami. Wiem, bo sama to przerabiałam. Przez kilkanaście lat nie miałam żadnego problemu z zestawem Tegretol + antykoncepcja hormonalna (różna), ale tu znaczenie mógł mieć fakt, że przyjmowałam niską dawkę leku (2 x 200 mg). I chociaż to lek starej generacji, to właśnie do niego wracam. Widocznie w moim przypadku to jest to, czego tygryskowi najbardziej potrzeba :) Pozdrawiam!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wylew podpajęczynówkowy
Witam piszę bo już tracę nadzieję. Mój tata trafił do szpitala 6 dni temu , okazało się że to wylew podpajeczynkowy , obecnie jest w śpiączce na całe szczęście stan stabilny ale wciąż poważny . Nie oddycha samodzielnie, wykryli u niego genetyczną przypadłość malformacji naczyniowej wiem że na forum za pewne odpowiedzi nie uzyskam i muszę uzbierać się w cierpliwość jednak szukam jakiejkolwiek informacji która sprawi że zacznę wierzyć że wszystko będzie dobrze. Wiem , to bardzo ciężka przypadłość , tata ma 61 lat całe życie żył pracą aż do momentu wylewu . Pomoc na szczęście przyjechała bardzo szybko bo w ciągu godziny tata już był w szpitalu pod opieką . Jutro ma wynik badania szczerze nie pamiętam jakiego bo zbyt dużo informacji i stresu w ostatnich dniach . Cały czas drenowany , lekarze mówią że krwi jest niewiele , więcej płynu rdzeniowego. Błagam Was czy ktoś już kiedyś znał taki przypadek??? :
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
Reklama: