Reklama:

epilepsia myoclonica (4)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

gość
28-08-2009, 12:48:00

Jestem 20 letnią osobą chorującą na epilepsję (myoclonica). Od 14 roku życia jestem pod opieką poradni nerologicznej. Przez 6 lat przyjumje regularnie te same leki (depakine chrono 500-dawka 2x1). Lekarz, który prowadził mnie wczesniej dawał nadzieje na odstawienie leków po 4 latach (jeśli nie będą nawracać ataki-i nie nawracają). Obecny lekarz nie chce ich odstawić mimo iż wyniki są już takie jak powinny być od jakiegoś czasu.Kied prawdodpodobnie będę mogła odstawić leki??? Czy kiedykolwiek będę miała możliwość posiadania prawa jazdy???
[addsig]
monika89
gość
28-08-2009, 12:51:00

prosze o odpowiedż bezpośrednio na ta stronę forum[addsig]
monika89
gość
31-08-2009, 19:40:00

W przypadku młodzieńczej padaczki mioklonicznej konieczne może okazać sie stosowanie leków przeciwpadaczkowych na stałe. Chociaż częstość napadów wydaje się zmniejszać wraz z wiekiem, ryzyko ich nawrotu wynosi powyżej 80 % po zaprzestaniu terapii, nawet po okresie wielu lat dobrej kontroli padaczki małymi dawkami leków.
Padaczka stanowi niestety przeciwwskazanie do prowadzenia pojazdów mechanicznych. W przeciwieństwie do niektórych państw (m.in. w USA lub Wielkiej Brytani po okresie kilku lat wolnych od napadów można starać się o uzyskanie prawa jazdy), w Polsce brak jest uregulowań prawnych dotyczących możliwości starania się o pozwolenie na prowadzenie samochodu.
Ekspert Medforum Magdalena Targosz
gość
01-09-2009, 12:04:00

Według rozpoznania lekarskiego moja młodzieńcza padaczka ma związek ze zwapnieniem położonym w okolicy zbiornika blaszki czworaczej. W trakcie rozpoznania choroby napady występowały w trakcie wybudzania ze snu. Czy to zwapnienie może mieć wpływ na dalszy rozwój leczenia?[addsig]
monika89

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: