Reklama:

EPI a papierosy (3)

Forum: Padaczka

gość
22-01-2012, 09:19:03

Witam
Papierosy są złe to jest oczywistość.
Niestety palę choć jestem bliski rzucenia.
W moim przypadku a miałem około 10 pełnych ataków w przeciągu 7 lat każdy z ataków poprzedzony był za duża ilością petów wypalonych najczęściej z nudów na kilka chwil przed ( 4-5 papierosów do 2 godzin wcześniej)
Czy dym tytoniowy może być czynnikiem wywołującym atak EPI?
Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem?
Wtajemniczony
22-01-2012, 09:58:41

Ja osobiście nie palę. Ale w moim otoczeniu są palacze, i jestem po części narażony na dym tytoniowy.
Ataków nie mam. Więc w moim przypadku nie stanowi to czynnika wywołującego ataki.
marco
gość
22-01-2012, 18:08:24

Palisz placisz , zdrowie tracisz. Cos w tym powiedzeniu jest, a jesli nie zdrowie to pieniadze.
Bezposredniego wplywu palenia papierosow na powstanie atakow padaczki jeszcze naukowcy nie stwierdzili.
Jednak zawarty tlenek wegla w dymie papierosowym zmniejsza ilosc tlenu we krwi,i niedostateczna ilosc tlenu doprowadzona zostaje do mozgu, powodujac zawroty glowy zwlaszcza u mlodocianych poczatkujacych potencjalnych palaczy. Jakos ten wyrazny sygnal ,wprowadzenia tlenku wegla do krwi , nie zniecheca mlodych , mimo oznak jak zawroty i czesto omdlenia. Te poczatkowe objawy szybko przechodza gdyz organizm przystosowuje sie do trucizny, szybko dochodzi do uzaleznienia od nalogu palenia.
Mozg epileptyka powinien stale miec doplyw czystego tlenu , bez trucizn, takich jak nikotyna, ciala smoliste i tlenek wegla.
poza tymi glownymi truciznami , papierosy zawieraja substancje jak: aceton , amoniak,benzen, kadm,formaldehyd.
Juz koncze " trucie", a dla rozsmieszenia towarzystwa przytocze fraszke Sztaudyngera
" Czemu te koniska zreja owies calkiem marny,
ze, tyton w papierosach taki strasznie czarny"

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: