Reklama:

Embolizacja a alergia na metale (5)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
11-10-2023, 05:25:04

Dzień dobry, za miesiąc mam embolizację tętniaka mózgu z wykorzystaniem sprężynek i stentu
Mam alergię na metale, które znajdują się w stencie. Czy ktoś jest lub był w podobnej sytuacji? Proszę o informację, jak się czujecie, czy alergia jakoś się objawia, np bóle głowy, zator , zapalenie tętnic?
gość
06-04-2024, 05:32:52

gość 11-10-2023, 07:25:04
Dzień dobry, za miesiąc mam embolizację tętniaka mózgu z wykorzystaniem sprężynek i stentu
Mam alergię na metale, które znajdują się w stencie. Czy ktoś jest lub był w podobnej sytuacji? Proszę o informację, jak się czujecie, czy alergia jakoś się objawia, np bóle głowy, zator , zapalenie tętnic?
gość
06-04-2024, 05:38:12

Tak jestem w takiej sytuacji i z tego względu zabiegi embolizacji lub klipsowania są odłożone. Tętniak w obserwacji. Stres ogromny.
gość
06-04-2024, 05:49:03

Wszystkie stenty i inne materiały do embolizacji mają w składzie nikiel, najczęściej uczulający metal. Dlaczego nikt nie pomyśli o bezpieczeństwie osób uczulonych na ten metal, a jest to najczęstsza alergia u ludzi. Z tego co mi wiadomo 30% społeczenstwa ma alergię na ten metal. Więc firmy i lekarze zajmujący się tym tematem powinni zrobić wreszcie krok naprzód, by również dostępne byly materiały do operacji często ratujacych życie, jak np.embolizacje tętniaków mózgu także dla sporej grupy osób z alergią, a tego nie ma! Jest to niezgodne z prawem człowieka do leczenia zgodnie z aktualną wiedzą medyczną i etyką!
gość
17-01-2025, 21:10:37

Witam.Bede miała zabiegi embolozacji. Czy robiliście jakieś testy na uczulenie na nikiel w stentach?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: