Reklama:

Embolizacja a alergia na metale (5)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
11-10-2023, 05:25:04

Dzień dobry, za miesiąc mam embolizację tętniaka mózgu z wykorzystaniem sprężynek i stentu
Mam alergię na metale, które znajdują się w stencie. Czy ktoś jest lub był w podobnej sytuacji? Proszę o informację, jak się czujecie, czy alergia jakoś się objawia, np bóle głowy, zator , zapalenie tętnic?
gość
06-04-2024, 05:32:52

gość 11-10-2023, 07:25:04
Dzień dobry, za miesiąc mam embolizację tętniaka mózgu z wykorzystaniem sprężynek i stentu
Mam alergię na metale, które znajdują się w stencie. Czy ktoś jest lub był w podobnej sytuacji? Proszę o informację, jak się czujecie, czy alergia jakoś się objawia, np bóle głowy, zator , zapalenie tętnic?
gość
06-04-2024, 05:38:12

Tak jestem w takiej sytuacji i z tego względu zabiegi embolizacji lub klipsowania są odłożone. Tętniak w obserwacji. Stres ogromny.
gość
06-04-2024, 05:49:03

Wszystkie stenty i inne materiały do embolizacji mają w składzie nikiel, najczęściej uczulający metal. Dlaczego nikt nie pomyśli o bezpieczeństwie osób uczulonych na ten metal, a jest to najczęstsza alergia u ludzi. Z tego co mi wiadomo 30% społeczenstwa ma alergię na ten metal. Więc firmy i lekarze zajmujący się tym tematem powinni zrobić wreszcie krok naprzód, by również dostępne byly materiały do operacji często ratujacych życie, jak np.embolizacje tętniaków mózgu także dla sporej grupy osób z alergią, a tego nie ma! Jest to niezgodne z prawem człowieka do leczenia zgodnie z aktualną wiedzą medyczną i etyką!
gość
17-01-2025, 21:10:37

Witam.Bede miała zabiegi embolozacji. Czy robiliście jakieś testy na uczulenie na nikiel w stentach?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zmiany atroficzne po stłuczeniu mózgu
Diagnoza po rezonansie magnetycznym : U podstawy lewego płata skroniowego zmiany atroficzne mózgu po przebytym stłuczeniu widoczne na obszarze około 1,5cm. Wniosek: ognisko stłuczenia mózgu w obrębie lewego płata skroniowego. Co to znaczy? Co dalej?
Mioklonie u 9 latka?
witam, opiszę sytuację gdyż szukam pomocy. Syn 9 i pół roku od kwietnia/maja zaobserwowaliśmy iż dostaje dziwnych mimowolnych skurczy mięśni podczas snu. Najpierw było to bardzo łagodne teraz z każdym następnym tygodniem robi się to coraz bardziej widoczne i silniejsze. Zaczyna się w fazie zasypiania, potem uspokaja się następnie występuje znowu nad ranem (między godziną 5-8) Mocne szrpnięcia barkiem, ręką czase nogą. Z badań podstawowych krwi wyszła tylko podwyższona hemoglobina. Do tego podywższony magnez . Jakie badania warto wykonać przed udniem się do neurologa? Jak należy traktować takie zjawisko. Za wszelkie informację będę wdzięczny. Pozdrawiam. Marcin
gość
Straszna obawa przed zabiegiem wszczepienia zastawki
Hej, piszę tu bo bardzo się boję operacji mam 42 lata i przed sobą operację w Szpitalu Bielańskim w Warszawie. Czytam tu o powikłaniach o nie właściwym ułożeniu Drenu w Jamie Otrzewnej. Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia ? Proszę o wsparcie duchowe. Dziękuję Aleksander
gość
mrowienie, wędrujące bóle rąk głównie od dłoni do łokci
Od ok. 3 lat pojawiło się uczucie mrowienia, wbijania szpilek w dłoniach i w rękach do okolic łokci, a czasem barku. Objawom tym towarzyszy bół, kótry tzw. wędrujący, raz mam wrażenie, że bolą mnie mnieśnie, innym razem stawy a następnie kości. Pojawia się w różnych miejscach. Objawy te nasilają się tzn. o ile wczesniej pojawiały się od czasu do czasu to teraz jest to stan stały. Trzymanie kubka w dłoniach, chwycenie klamki i inne codzienne czynności sprawiaja mi ból. Ma wrażenie tzw. niezdarnych rąk, przedmioty wypadają mi z dłoni,. Od niedawna podobne objawy pojawiły się w stopach i nogach. Początkowo myślałam, że to niedoleczona bolerioza ale wg lekarzy boolerioza jest wyleczona, szukałam pomocy u reumatologa ***czynnik reumatoidalny w normie) - brak podstaw do dalszej diagnostyki, u neurologa - gdzie rezonans kręgosłupa szyjnego i leżdziowego nie wykazał żadnych anomalii, kóre mogłyby powodać dolegliwości. Sama nie wiem, gdzie szukać pomocy, bowiem ja naprawdę cierpię z bólu. Od niedawna pojawiły sie bóle głowy o charakerze migrenowym. Ktoś ma pomysł, gdzie szukać pomocy, co to może być, aby móc łagdzić doelgliwości bólowe.
Reklama: