Jakiś czas temu natknąłem się w internecie na programy muzyczne tak zwane dosy składające się z binauralnych trzasków i innych dźwięków. Programy mają na celu wywoływać różne stany mózgu - radość, relaks senność czy też nawet stany jednakowe jak po zażyciu alkocholu. Na stronie producenta jest napisane że to całkowicie bezpieczne, przetestowane na dużych grupach ludzi w różnych przedziałach wiekowych
"Został opracowany przez "I-Doser Labs" (Laboratorium I-Doser) i jest powszechnie uważany za zaawansowaną i bezpieczną metodę synchronizacji półkul mózgowych.
Był testowany na dużej grupie osób, które potwierdziły jego działanie.
Każdy nowy "dose" / "drag" (tak nazywane sią pliki obsługiwane przez program) zanim zostanie oficjalnie opublikowany i dopuszczony do powszechnego użytku musi przejść pozytywnie test na sporej grupie ludzi o dużej rozpiętości wiekowej."
Nigdy nie słyszałem o takiej firmie a pytanie o bezpieczeństwo na ich forum mijałoby się z sensem bo ich odpowiedź będzie oczywista. Z jednej strony to kuszące - możliwość szybkiego relaksu, poprawy nastroju a z drugiej odczuwam silny niepokój.
Chciałbym się dowiedzieć od kogoś kto zna się na mózgu czy to bezpieczne? Nie namiesza mi w układzie nerwowym czy neuronach?
Przepraszam za błędy ortograficzne w temacie. Wysłałem zanim sprawdziłem poprawność