Reklama:

dziwne objawy neurologiczne? drętwienie rąk, oczopląs (2)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
06-08-2013, 16:57:32

Witam,
zaobserwowałem dziwne objawy u mojej dziewczyny, w najbliższym czasie chce ją wysłać do neurologa ale ona ignoruje te objawy. Jako że mieszkamy za granicą a za miesiąc dopiero będziemy w kraju chciałem najpierw zasięgnąć porady na tym forum.
Mowa o 28 letniej kobiecie. Jej pierwsza praca fizyczna, za granicą przy przerzucaniu paczek na poczcie, głównie na nockach (godz. 18-4).
Parę miesięcy temu zaobserwowała u siebie zmniejszone zapotrzebowanie na sen, spała po 4-6 godziny na dobę. Teraz śpi już więcej, ok. 6-7h więc myślę, że można to zignorować ale wolałem napisać.
Problem zaczął się tydzień temu gdzie po męczącej pracy zaczęły jej drętwieć ręce. Od łokci w dół. Odczuwa drętwienie i tępy ból jak to opisuje. Bolą ją obydwa stawy nadgarstkowe i łokciowe. Drętwieją jej też ręce podczas snu, często zmienia pozycje i szuka wygodniejszej. Myślę, że zła pozycja snu nie jest tu przyczyną.
Mógłbym zignorować ze względu na pracę jednak jednocześnie pojawił się inny objaw.
Przy otwieraniu oczu, jej prawa powieka otwiera się ułamek sekundy później, a oko jakby namierza, szuka celu, jakby później reagowało. Coś jakby pojedynczy oczopląs. Inaczej pisząc z otwieraniem powili wzrok idzie ku górze i opada szukając celu. Ignoruje to i mówi że nie zauważa tego chociaż jest tego świadoma.
Jeszcze taka ciekawostka, od kiedy pamięta nie potrafi "puścić oczka" (lewego). Od razu zamyka się i prawe.
Podsumowując objawy:
- krótki sen
- drętwienie i mrowienie kończyn górnych od łokci w dół
- ból stawów nadgarstkowych i łokciowych
- oczopląs?
Czy jest jakieś schorzenie pasujące do tych objawów? Znam ludzi z SM i trochę się obawiam bo u każdego wygląda to inaczej. Czy powinniśmy dodać coś do diety (magnez, B6)? Mogę liczyć na jakieś porady / sugestie?
Na pewno bacznie ją będę obserwował i postaram się namówić na wizytę u neurologa jak nadarzy się okazja.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję i niecierpliwie czekam na odpowiedź.
Zmartwiony narzeczony.
gość
07-08-2013, 07:17:58

To mrowienie rąk może być spowodowane przeciążeniem jak się dużo nadźwigam też tak mam. Pomaga na to dieta bogata w magnez i potas ale bez przesady, masaże i odpoczynek, dodatkowo na stawy łokciowe noszę specjalne opaski do kupienia w aptece. Ale to oko to nie wiem albo to przez stres albo tik nerwowy bo się zdarza albo uszkodzenie mięśni oka??? To tylko lekarz może zdiagnozować, ale polecam polskich lekarzy, byle nie Anglia bo moją siostrę na zapalenie pęcherza leczyli paracetamolem bez antybiotyku

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: