Reklama:

Dziedziczność młodzieńczej padaczki mioklonicznej (7)

Forum: Padaczka

gość
14-12-2015, 19:58:00

Witam :), mój partner jest chory na tę odmianę padaczki i zastanawiałam się nad tym jakie jest ryzyko, że w przyszłości urodzę chore dziecko. Nie mogłam znaleźć nic jednoznacznego na ten temat bo raz jest napisane, że idiopatyczne padaczki są dziedziczne a raz, że dziedziczna jest tylko wada metaboliczna. Może ktoś wie coś z autopsji ? Bardzo proszę o odpowiedzi.
gość
15-12-2015, 13:51:37

Choroby dziedziczy się co drugie pokolenie. Jak chcesz się dowiedzieć, jaka jest szansa urodzenia zdrowego dzieciaka, albo ryzyko urodzenia chorego, to sprawdź i wypytaj swoich dziadków i babcie pod kątem chorób przewlekłych i zrób to samo z rodziną partnera. Jeśli ich nie mieli, to ryzyko jest małe jeśli nie bardzo małe. Małe czy b. małe to już zależy od leków.
gość
15-12-2015, 19:26:26

Bardzo dziękuję za odpowiedź :) bardzo mi pomogła.
gość
09-01-2016, 23:59:40

Ostatnio dowiedziałam się od neurologa, że idiopatyczne padaczki są genetyczne. Nawet jeśli wcześniej w rodzinie nie występowały zawsze mogą się pojawić, z uwagi na kombinację genów ojca i matki. Córka choruje na taką idiopatyczną padaczkę i ponoć w jej przypadku - jako przyszłej matki - jej dziecko w 6-10% też może ją odziedziczyć. Nie wiem jak jest w przypadku przyszłego ojca chorego na padaczkę, bo tu może być różnica.
Początkująca
13-01-2016, 09:13:24

Padaczka miokleniczna jest przekazywana genetycznie z pokolenia na pokolenie. Nie jest reguła że dziedziczy co drugie pokolenie, dużo zależy od predyspozycji genowej obu rodziców oraz ich rodziców (babcia i dziadek dziecka). Jaka dokładnie jest szansa ? Tego nie wiadomo, trzeba jednak mieć świadomość ze istnieje taka możliwość.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego co najlepsze
gość
16-01-2016, 23:28:30

znalazłam coś takiego:
Padaczkę objawową mogą wywołać:
-uszkodzenia mózgu w okresie życia płodowego powstałe w wyniku infekcji wewnątrzłonowych matki, wad układu nerwowego, przewlekłych chorób matki w okresie ciąży (m.in. nie wyrównanej wady serca, niedokrwistości, cukrzycy), a także przyjmowania szkodliwych substancji o typie narkotyków, palenia papierosów, również w związku z przewlekłym alkoholizmem, naświetlaniami promieniami rentgenowskimi czy krwawieniami z dróg rodnych;
-uszkodzenia mózgu w czasie nieprawidłowo przebiegającego porodu oraz występujące już po urodzeniu się dziecka, a także u osób dorosłych, np. w wyniku zapalenia mózgu i opon mózgowo-rdzeniowych, urazów czaszki, krwiaka lub guza mózgu itp.
-choroby uwarunkowane genetycznie, np. fakomatozy (dysplazje ektomezodermalne), genetycznie uwarunkowane zaburzenia metaboliczne, a także formy padaczki uwarunkowanej genetycznie, np. młodzieńcza padaczka miokloniczna, łagodna padaczka rolandyczna, zespół sprzężony z chromosomem X (tzw. zespół kruchego X), dziecięce i młodzieńcze napady nieświadomości.
Natomiast w przypadku tzw. padaczki skrytopochodnej (tzw. samoistnej) przy obecnym stanie wiedzy i diagnostyce nie można ustalić przyczyn choroby.
gość
29-01-2016, 15:08:41

Napisz>empire.poland@wp.pl

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: