Reklama:

dziecko z 1 punktem Apgar wzmożone napiecie mięsniowe. (8)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
07-12-2007, 09:35:00

Witam serdecznie. Chciałam poradzić się specjalistów odnosnei mojego synka, który jest z ciązy bliźniaczej.
Ma 5 miesięcy, zaciśniete piąstki, ruchy rączek usztywnione. Byłam u neurologa, mam go masować, przewracać z plecków na brzuch i odwrotnie. Obawiam się jednak, że to za mało. Postępy słabe. Jeden lekarz powiedział mi, że mimo rehabilitacji, dziecko bedzie miało sztywne nogi.
Wiem, że walczę z czasem, jedną walkę przegrałam kiedy odkleiły mi sie łożyska. Został mi tylko on i chcę zrobić wszystko, aby mu pomóc. Poza WNM rozwija sie w zasadzie prawidłowo, uśmiecha sie, gaworzy. Czy mogę dostać poradę, czy są inne sposoby, aby go rozluźnić oprócz masaży?
Nie chcę byc nadgorliwa, ale też nie chcę niczego przeoczyc. Czy mogę dowiedzieć się, czy na podstawie tego napiecia mozna stwierdzić chorobę dziecka, bądź jej podejrzenie? USG przezciemiączkowe wykazuje w górnych granicach normy powiększenie płatów czołowych i komór.
Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
gość
07-12-2007, 13:24:00

Może to być problem mięśniowy nie ignoruj tego tylko szukaj pomocy .W Warszawie przy Banacha (szpital) jest taka Pani prof. Fidziańska-Dolot zajmująca się mięśniami naprawdę warto ja do niej chodzę .Przyjmuje prywatnie tam cena wizyty 70 zł to numer tel do tej poradni gdzie pracuje 22 599-18-02 .Pozdrawiam serdecznie .Agnieszka
gość
07-12-2007, 21:28:00

dziękuję najmocniej Agnieszko za odpowiedź, ale ja mieszkam w okolicach Zielonej Góry to jest za daleko. Żeby to był Poznań to bym miała 100 km tylko ale Warszawa to 400.
Bardzo Ci jednak dziekuję za odpwiedź. Moze ktos z tamtych okolic przeczyta Twoją odpowiedź i skorzysta z tej rady.
gość
07-12-2007, 23:52:00

Czasem nie ważne są kilometry jeśli chodzi o zdrowie ,bo ono jest najważniejsze .Jeśli nie będziesz mogła tam znaleść bliżej Ciebie jakiegoś dobrego specjalisty to jedz do Warszawy i zachowaj ten numer tel .Pozdrawiam .Agnieszka
gość
08-12-2007, 15:30:00

Mam pytanie czy Twoja dzidzia ma cały czas zaciśniete piąstki albo czy je czasami otwiera. Znajomych dziecko tak miało zaciśnięte piąstki aż zaczeły mu sie robić odparzenia.
Tak jak napisała Agnieszka zdrowie najwazniejsze.
Pozdrawiam
gość
08-12-2007, 16:02:00

Nie nie ma cały czas zaciśniętych, ja już wcześniej zaczęłam je otwierać, teraz
jest dużo lepiej. Robię masaże i ma je otwarte bądź lekko zawarte ale też zaciska je bardzo mocno. Odparzeń nie ma. Nie chodzi mi o odległość. Ale wstępna diagnoza na niewiele mi sie zda. On potrzebuje dobrej fachowej rehabilitacji. Tu nikt nie będzie wykonywac zleceń prof. z Warszawy.
Ale nr zapisałam za co dziekuję Agnieszce. Jeśli tu nic nie wskóram pojadę do Warszawy. Lepiej teraz intensywnie nad nim pracowac a później patrzeć jak pięknie sie rozwija niż później patrzeć całe życie na jego ewentualne kalectwo. Przecież to oczywiste.
A jak rozwija się dziecko Twoich znajomych i czy lekarze coś orzekli? Możesz napisać?
Pozdrawiam
Beata.
Początkująca
08-12-2007, 16:18:00

Nie nie ma cały czas zaciśniętych, ja już wcześniej zaczęłam je otwierać, teraz
jest dużo lepiej. Robię masaże i ma je otwarte bądź lekko zawarte ale też zaciska je bardzo mocno. Odparzeń nie ma. Nie chodzi mi o odległość. Ale wstępna diagnoza na niewiele mi sie zda. On potrzebuje dobrej fachowej rehabilitacji. Tu nikt nie będzie wykonywac zleceń prof. z Warszawy.
Ale nr zapisałam za co dziekuję Agnieszce. Jeśli tu nic nie wskóram pojadę do Warszawy. Lepiej teraz intensywnie nad nim pracowac a później patrzeć jak pięknie sie rozwija niż później patrzeć całe życie na jego ewentualne kalectwo. Przecież to oczywiste.
A jak rozwija się dziecko Twoich znajomych i czy lekarze coś orzekli? Możesz napisać?
Pozdrawiam
Beata.
gość
08-12-2007, 17:11:00

http://www.niepokoje.nazwa.pl/forum/
Może zapytaj również na tym forum .Nie znam dokłdnie temtyki porusznych tam problemów , nie dotyczą mnie juz problemy dzieci więc się nie rejestrowałam ale sądząc po tytułach nagłówkowych uzykasz tam pomoc.
Pozdrawiam i życzę samych radosnych chwil z dzieckiem

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: