Witam wszystkich serdecznie
Jestem nowa na forum. Przeczytałam Wasze wypowiedzi i chciałam się podzielić swoją przypadłością. Wszystko zaczęło się 27 czerwca-będąc w pracy zabolała mnie szyja i to dość mocno,aż zesztywniała mi ona. Poszłam do lekarza,który stwierdził,że mnie konkretnie przewiało i przepisał mi leki i dał 3 dni zwolnienia. Ból jednak pozostał ale już taki lekki-wróciłam do pracy.Lecz długo nie popracowałam bo 3dni i ból wrócił.Wieczorem wyszłam jeszcze z psem na spacer i tu na moje nieszczęście sunia moja (ponad 50kg) pociągnęła mnie za kotem... miałam wrażenie że głowa spadła mi z karku i trzasnęło mi w szyi konkretnie,aż przysiadłam z bólu karku i prawego przedramienia. Po nie przespanej nocy na drugi dzień poszłam do lekarza -dostałam zastrzyki i leki przeciwbólowe i zwolnienie na 10 dni. Po 10 dniach i po zastrzykach ból nie minął-dostałam skierowanie na zdjęcia RTG kręgów szyjnych i prawego barku.
Opis zdjęć: W odcinku VC kręgosłupa stwierdza się niewielkie zwężenie szpary na poziomie C4/C5.Lordoza szyjna jest wyrównana. W trzonach widoczne są zmiany zwyrodnieniowe.Poza tym zmiany zwyrodnieniowe stwierdza się w stawach unkowetebralnych. W stawie barkowym prawym zmian nie widać. Ból tak się nasilił,że zdrętwiała mi prawa ręka i miałam i mam problem z wykonywaniem najprostszych czynności. Dostałam skierowanie do neurologa,który skierował mnie na zabiegi 10x kriostymulacja,10x laseroterapia, 10x masaż(delikatny) leki coxtral 100mg,mydokalm 150mg,tramundin 100mg i skierowanie na TK. Opis badania: Dane kliniczne ze skierowania: Stan po urazie.Bóle i zawroty głowy.Do oceny przedstawiono badanie wykonane aparatem spiralnym bez podania środka kontrastowego w algorytmie do oceny kręgosłupa szyjnego.
Odprostowanie fizjologicznej lordozy szyjnej.Masywne zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze pod postacią osteofitozy na krawędziach trzonów.Obniżenie wysokości krążka międzykręgowego w segm.C5-C6.Na poziomie C5-C6 widoczne są hyperdensyjne masy wpuklające się do światła kanału kręgowego od strony prawej i pośrodkowo.Obraz może odpowiadać zmianie o charakterze przepukliny k/m,który powoduje całkowitą stenozę prawego zachyłka kanału kręgowego i stenozę prawego otworu międzykręgowego.Ponadto powoduje ucisk na worek opony twardej od przodu.Zmiana powoduje znacznego stopnia odsunięcie więzadła podłużnego tylnego w kierunku światła kanału kręgowego.Obraz należy różnicować w kierunku zmiany o charakterze rozrostowym. Proponuję wykonanie badania MR,ewentualnie badania z kontrastem.
Jestem na dalszym zwolnieniu lekarskim i byłam wzywana na komisję do orzecznika z Zusu-orzecznik powiedział,że kwalifikuję się do operacji . Poszłam do neurolog i dostałam skierowanie na RM, skierowanie do lekarza neurochirurga i badanie na sprawdzenie kreatyniny we krwi. Po tym wszystkim zapadnie decyzja co dalej? Pewnie jak Wszyscy wiecie czas oczekiwania na RM jest długi... Mnie zarejestrowali w Szczecinie na grudzień cóż czekam bo nie mam innego wyjścia. Jeszcze muszę zarejestrować się do neurochirurga,ale to już jutro bo dzisiaj było już za późno. Pozdrawiam Wszystkich serdecznie