Reklama:

Dyskopatia (7)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
20-07-2016, 16:00:00

Witam, mam 16 lat i byłam ostatnio u ortopedy, ponieważ podczas treningu piłki nożnej zaczął boleć mnie kręgosłup. Doktor wysłał mnie na RTG, które wykazało zmiany na odcinku lędźwiowym L5. Ortopeda stwierdził, że mam "małą dyskopatię" i muszę uważać.
Czy jest wogóle możliwość wyleczenia tej choroby? Dodam, że jestem bardzo aktywną osobą. Fitness, siłownia, bieganie są w porządku dziennym. Gram na pozycji bramkarza, więc muszę się dużo rozciągać, skakać i rzucać się. Czy ten sport jest bezpieczny przy tej chorobie?
Pozdrawiam!
gość
22-07-2016, 10:06:51

praktycznie każdy sport szkodzi, wybór należ do Ciebie
gość
30-08-2016, 13:28:49

Grałem w piłkę na bramce amatorsko od podstawówki. Teraz mam 40 lat i dysk lędźwiowy na poziomie L5 S1 z 6 mm protruzją tylno prawostronną opierającą się o nerw kulszowy. Odradzam bramkę jak już w tym wieku zaczyna Ci się coś tam dziać.
gość
30-08-2016, 14:52:55

Z tego, co piszesz nie brzmi to groźnie. Na całe szczęście w Twoim przypadku profilaktyka powinna wystarczyć...w takich sytuacjach pomagają ciepłe prysznice w ciągu dnia, a kiedy wykonujesz coś stale się schylając- pamiętaj o tym, żeby co jakiś czas odgiąć się do tyłu trzymając ręce na biodrach. Bardzo dobrze, że jesteś aktywna, regularny ruch dobrze Ci zrobi. Ja te uwagi wyczytałam z bloga i tak sobie stosuję, bo u mnie to też nie jest zaawansowane jakoś bardzo ;)
gość
30-08-2016, 15:06:05

Prośba o interpretację wyniku TK kregosłupa szyjnego.Lordoza szyjna zniesiona,W odc.C2-C7przednie i boczne krawędzie trzonów kręgów ze zmianami zwyrodnieniowo-wytwórczymi-dziobkowate wydłużenia tylnych krawędzi trzonów w odc.C2-C6 oraz tylne wypukliny krążków miedzykręgowych zwęża jąświatło kanałukręgowego na poziomach krążków m/kręgowych C2-C3,C4-C5,C5-C6 i C6-C7 o 3mm.W części centralnej krążka m/kręgowego C2-C3 cechy zwyrodnienia tłuszczowo-gazowego.
gość
30-08-2016, 19:15:05

Gość 2016-08-30 16:52:55
Z tego, co piszesz nie brzmi to groźnie. Na całe szczęście w Twoim przypadku profilaktyka powinna wystarczyć...w takich sytuacjach pomagają ciepłe prysznice w ciągu dnia, a kiedy wykonujesz coś stale się schylając- pamiętaj o tym, żeby co jakiś czas odgiąć się do tyłu trzymając ręce na biodrach. Bardzo dobrze, że jesteś aktywna, regularny ruch dobrze Ci zrobi. Ja te uwagi wyczytałam z bloga i tak sobie stosuję, bo u mnie to też nie jest zaawansowane jakoś bardzo ;)
A podasz namiary na tego bloga? Też mam taką nieuciążliwą jeszcze tą dyskopatię, ale to nie znaczy, że się nie zacznie rozwijać, jak o siebie nie zadbam ;)
gość
31-08-2016, 11:30:38

No pewno ;) To jest blog fizjoterapeutów, którzy na co dzień pracują z pracownikami fizycznymi, albo biurowymi, więc znają się na rzeczy, także bez obaw, że zrobisz sobie krzywdę ;)
http://expressmassage.pl/profilaktyka-dyskopatii/ tutaj masz bezpośredni link do wzmianki o dyskopatii

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: