Reklama:

dyskopatia szyjna (7)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
21-07-2016, 09:37:24

Witam
Mam 24 lata. 3 lata temu na treningu uszkodziłem szyję. Dyskopatia c5/c6 bardziej na prawą stronę. Obrót w lewą stronę jest ograniczony i te cholerne doprowadzające mnie do szału ,, strzykanie,, ogólnie nie występują jakiekolwiek pareztezje, jak poćwicze dobrze na siłowni to trochę odczuwam ale oczywiście wszystko w granicach zdrowego rozsądku. Najbardziej te schorzenie działa mi na psychikę, chodzę podenerwowany i dużo o tym myślę. Chodzę do znakomitego kregarza, po jego wizycie czuje się w miarę dobrze ( żadne placebo) ale i tak choroba przerasta mnie psychicznie. Trenowałem 6 lat sporty walki i po tej kontuzji odłączyłem się od tego. Jestem uzależniony od sportu( obecnie siłownia, bieganie, crossfit, koszykówka) i staram się nie trenować mniej niż 7 razy w tygodniu, lecz każdy trening w jakimś tam stopniu( raz mniej raz bardziej) daje mi się we znaki. Szukam po forach, po stronach i chętnie podjął bym się jakiegoś zabiegu ale tyle zbieżnych informacji, że.....
wie ktoś może coś więcej na temat zabiegów poprzez komórki macierzyste wykonywane w Polsce? Czy to pic na wodę?
Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam wszystkich zakochanych w sporcie, szczególnie tych którzy borykają się z Dyskopatia na co dzień :)
gość
22-07-2016, 10:05:04

pudziana kosztowało to 80 000zł, jak cię stać to pogadaj z nim
gość
18-08-2016, 12:17:26

Witam. mam problem z kregoslupem szyjnym. ostatnio robilam tomografie komputerowa ale nic z tego nie rozumie a na wizyte do neurologa musze jeszcze poczekac. czy jest mozliwosc zdiagnozowania mnie ja bym napisala co tam w tym opisie napisali.
Początkujący
18-09-2016, 09:55:57

Gość 2016-08-18 14:17:26
Witam. mam problem z kregoslupem szyjnym. ostatnio robilam tomografie komputerowa ale nic z tego nie rozumie a na wizyte do neurologa musze jeszcze poczekac. czy jest mozliwosc zdiagnozowania mnie ja bym napisala co tam w tym opisie napisali.
proszę napisać opis zdjęcia
gość
18-10-2016, 12:52:47

Witam !
U mnie podobnie też..bóle szyi, mrowienie w prawej ręce, osłabienie mięsni...No nie jest tak, ze nie daje mi to żyć ale czasami dokucza i z czasem coraz silniejsze i wyrazniejsze sie robi niz np. rok temu
Bardzo lubię sie ruszać - ale odstawiałm bieganie bo ponoć bardzo przeciazą kręgosłup...
To samo siłownia..nie wiem juz co ćwiczyć i jak, zeby sobie czegoś nie nadwyrężyć
Brzuszków takich klasycznych to juz po kilku czuje że szyja masakrycznie boli i dłąwienie w gardle
Wyznaczono mi termin operacji, na razie czekam...
Moze jest ktoś, kto byc coś doradził..? czytam i czytam na forach, ale tyle tego czasami kilkaset wypowiedzi, mam już mętlik w głowie..
opis z MR
zniesienie fizjologicznej lordozy kręgosłupa szyjnego z tendencją do jego kyfotycznego wygięcia. Cechy dehydratacji krążków międzykręg. z obnizeniem ich wysokosci na poziomach c5 c6 oraz c6 c7
na poziomie c5/c6 widoczna przepuklina krążka międzkr. tylko przyśrodkowa na głebokosc 4mm.
uwypuklony krążek zawęza rezerwę płynowa zachyłków i wywiera impresje na korzenie nerwoe.
na poziomie c6 c7 dokanałowa przepuklina krążka międzykręg. tylno-przyśrodkowo-prawoboczna. Krążek penetruje dokanałowo oraz w obręb prawego zachyłka na głębokosc 3mm z cehcami kolizji z prawym korzeniem nerwowym.
Ponadto na krawedziach tylno bocznych trzonów kręgów c4-cg obecne są ossteofity zmieniejszajace rezerwę płynowa kanału kręgowego i otworów międzykręgowych.
Zwyrodnieniowe strefy stłuszczenia szpiku kostnego typu Modic2 w sasiedztwie blaszek graniczncyh trzonwó c5 i c6.
Rdzen kręgowy w odcinku szyjnym o prawidłowym sygnale.
kanał dokręgowy na poziomie c5 i c6 jest zwężony, osiaga w wymiarze strzałkowym 9mm.
na pozostałych obszarach bez cech stenozy, osiąga 13-14mm.
Dyskopatia szyjna.
Początkujący
19-10-2016, 21:42:52

Witam
Opis nie wygląda na wesoły. Radził bym Pani wizytę u dobrego osteopaty(terapeuty manualnego) , który obejrzał by zdjęcia i poradził czy potrzebna operacja. Mnie również wysyłali na operację, lecz w końcu nie poszedłem, ponieważ z dyskopatią można żyć, a implant to jest rozwiązanie ale niestety krótkotrwałe. Jeżeli dochodzi do mrowienia i ból rzutuje na inne okolice - w tym przypadku ręki to może być to wskaznikiem aby jednak poddać się zabiegowi.
Serdecznie pozdrawiam
gość
27-10-2016, 17:31:45

Witam,
może ktoś mo pomoże rozszyfrować wynik mr: Na poziomie C3-C4 bulging 0,25 cm, szerokośc kanału 1,40 cm, na poziomie C5-C6 wypuklina tylno-pośrodkowa wielkości 0,47 cm z modelowaniem worka oponowego i zwężaniem otworów m/kręgowych w przyleganiu do korzeni, bez cech kolizji, szerokość kanału 1,30 cm. Na poziomie C6-C-7 wypuklina tylko-pośrodkowa wielkości 0,40 cm z modelowaniem worka oponowego i zwężaniem otworów m/kręgowych, szerokość kanału 1,27 cm O CO CHODZI????

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: