Reklama:

dyskopatia szyjna pomocy (7)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
06-07-2008, 15:40:00

w roku 2005 przeszedlem operacje usuniecia jadra miazdzystego po uplywie zaledwie 6 miesiecy implant wysunął sie prawie do polowy na stapila wiec reoperacja zostal wstawiony nowy implant w raz z zabezpieczeniem tytanowym w odcinku C6-C7 nastepnie kilka miesiecy po tej operacji następna przepuklina w odcinku C6-C5 i w maju 2007 roku znowu usunięcie i następny implant obecnie od marca tego roku jestem na bardzo silnych lekach przeciwbólowych takich jak transtec 70 mg/h bunondol 0.04 gabapentin juz wiem po zdjeciach rentgienowskich od lutego ze mam niestabilnosc w odcinkach c5-c4 c4 c-3 c3 c-2 lewa reka nie posiada czucia jedynie od strony wewnetrznej i to tez niezbyt jest duze to czucie i nastapil przykurcz palcy drodzy czytelnicy napiszcie co mam robic dalej obecnie czekam na nastepny zabieg operacyjny i gzie ewentualnie starać
sie o rechabilitacje lub co robic by stan mojego zdrowia sie poprawil
gość
06-07-2008, 16:26:00

Witaj Gościu
Jesteś doświadczonym dyskopatą szyjnym więc zdajesz sobie zapewne sprawę ,że stan neurologiczny Twojej ręki wynika prawdopodobnie z istniejącego obecnie ucisku na poziomach powyżej operowanych. Rtg to niewystarczające badanie w tak postępującym stanie .Radziłabym jak najszybsze wykonanie MRI ,im dłuższy okres usiku na struktury nerwowe i im większe spustoszenia czyni tym trudniej potem o powrót do pełnej sprawności.
Co było przyczyną niestabilności impalantu? Czyżbys nie zachował odpowiedniego reżimu pooperacyjnego? Chyba warto odpowiedzieć sobie na to pyanie bo być może obecnie jest również problem z drugim operowanym poziomem z tego samego powodu ale jesli w rtg ten poziom jest ok. to przyczyn należy szukać na c2-3-4-5. Leczenie p. bólowe to półśrodek działający na objawy a nie przyczyny .Wydaje się że usuniecie przyczyny czyli niestabilności i być może kolejnej pjm daje szansę na zatrzymanie procesu niszczenia struktur nerwowych.
Sztywna stabilizacja niesie za soba niestety ryzyko przeciążeń na sąsiednich poziomach i stąd postępujące zmiany powyżej operowanych.
W tak posuniętym procesie dyskpatycznym warto szukac ośrodków wyspecjalizowanych albo sprawdzonych fizjoterapeutów prywatnie. Na niewiele zda sie prawdopodobnie fizykoterapia oferowana w NFZ .
Jestem z Warszawy i tu mogę podać Ci namiary na dobrych fachowców . Sama korzystałam z kilku ośrodków uzdrowiskowych z czego godnym polecenia jest Busko . Bardzo dobra renomą cieszy się Konstancin .
Borykm się podobnie jak Ty z wielopoziomową dyskopatią .Jestem po dwóch operacjach ze stabiliazcją impalntami na trzech poziomach .
Poczytaj temat na
http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,33,102,44978
Są tam osoby z różnych okolic , być może mają swoich sprawdzonych fizoterapeutów i podpowiedzą do kogo się udać.
gość
06-07-2008, 17:03:00

ja osobiscie wykonywałem wszystkie zalecenia neurochirurga prowadzącego jednej z lepszych klinik wojskowych jestem z Torunia owszem zdarza mi sie zapomniec o tym ze wielu rzeczy robic juz nie moge ale to trwa moment i zdaje sobie z tego sprawe jezdzilem na rechabilitacje leczniczą nawet niedawno byłem w Cieplicach w sanatorium MSWiA i niestety nie mam pojecia co bylo przyczyna wysuniecia sie implantu niestety na prywatnych terapeutów mnie niestać wystarczy ze wizyty u neurochirurga i neurologa nie są tanie bo z NFZ-tu się nie dostaniesz a gdzie tu mówic o prywatnej rechabilitacji przy tak ogromnej ręcie jaka posiadam z ledwością starcza na leki bo mam aż 748.95 więc chyba to zrozumiesz ale bardzo dziekuje za odpowiedz
gość
06-07-2008, 17:05:00

ja osobiscie wykonywałem wszystkie zalecenia neurochirurga prowadzącego jednej z lepszych klinik wojskowych jestem z Torunia owszem zdarza mi sie zapomniec o tym ze wielu rzeczy robic juz nie moge ale to trwa moment i zdaje sobie z tego sprawe jezdzilem na rechabilitacje leczniczą nawet niedawno byłem w Cieplicach w sanatorium MSWiA i niestety nie mam pojecia co bylo przyczyna wysuniecia sie implantu niestety na prywatnych terapeutów mnie niestać wystarczy ze wizyty u neurochirurga i neurologa nie są tanie bo z NFZ-tu się nie dostaniesz a gdzie tu mówic o prywatnej rechabilitacji przy tak ogromnej ręcie jaka posiadam z ledwością starcza na leki bo mam aż 748.95 więc chyba to zrozumiesz ale bardzo dziekuje za odpowiedz
gość
06-07-2008, 17:38:00

Nie chciałam żeby moja rada wyglądła jak naganictwo do prywatnych rehabilitantów .Sama znam doskonale realia rehabiliatcji NFZ .Po pierwsze zwykle bardzo długi okres oczekiwania po drugie zwykle oferują niewiele zabiegów głównie na bazie fizykoterapii .Przy implantach z wielu tego tepu zabiegów nie można korzystać .Poza tym ich skuteczniość jest znikoma w takich stanach. W naszej sytuacji pomocne mogą być zabiegi rozluźniajace napiete mięśnie , masaże ale wykonane przez naprawdę wprawnego specjalistę ,który przez rozbujałe ambicje nie będzie na siłę ,,nastawiał '' kręgosłupa oraz pewne elementy odpowiednio dobranej gimnastyki i nauka stylu życia.
Są możliwości korzystania z bezpłatnej rehabiliatcji wyjazdowej w ramach szpitala uzdrowiskowego.
Jeśli chcesz więcej szczegółów podaj jakiś kontakt na priv.
gość
06-07-2008, 20:34:00

bardzo chętnie skorzystam z karzdej rady i pomocy był bym bardzo wdzięczny za karzdy nawet najmniejszy namiar mój maill to janusz-kur2@wp.pl lub nr gg 7435779
gość
06-07-2008, 22:18:00

Wysłałam @ z informacją .Pozdrawiam Zosia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: