Witam,
Mam na imię Katarzyna, mam 35lat, siedząca pracę przy komputerze.
Od miesiąca czuję się bardzo źle. Moje objawy:
-zawroty głowy,
-ucisk nad skroniami,
-drętwienie twarzy jakby szczękościsk
-ból głowy i potylicy
-nudności
-wrażenie miękkich nóg
-drżenie rąk, ciała
-ciągłe kołatanie serca
Przez złe samopoczucie i wszystkie te objawy wylądowałam na SOR-ze. Zrobiono mi badania krwi, wszystkie wyszły w normie.Byłam u kardiologa i endokrynologa - jest ok.
Jestem pod opieką neurologa , miałam już rezonans głowy-wynik ok. Przez 3 tygodnie leczona jestem Betanil ***, zawroty prawie ustąpiły, miałam rehabilitację : laser, masaż manualny leczniczy kręgosłupa, ćwiczenia. Poprawa po tygodniu była, ale nastąpił nawrót.
Zwracam się prośbą o interpretacje wyniku badania MR odcinka szyjnego kręgosłupa.
Zachowana fizjologiczna lordoza szyjna. W badanym zakresie nie uwidoczniono cech kręgozmyku oraz patologicznych sygnałów w sekwencji STIR, także w obrębie uwidocznionych tkanek miękkich. Brak zmian degeneracyjnych w trzonach kręgów szyjnych. Początkowe zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze trzonów kręgów szyjnych na ich krawędziach przednich oraz w mniejszym stopniu tylnych, również w stawach unkowerebralnych. Zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze w obrębie elementów kostnych i więzadłowych kolumny tylnej. Krążki międzykręgowe wykazują obniżenie intensywności sygnałów w sekwencji SE/T2, jak w przypadku zaburzeń uwodnienia.
Na poziomach od C3-C4 do C6-C7 widoczne jest niewielkie uwypuklenie krążka międzykręgowego typu bulging bez widocznego uszkodzenia pierścienia włóknistego w cz.tylnej,powodujące niewielkie zwężenie przestrzeni płynowej przedrdzeniowej, ucisk worka oponowego bez ucisku odc.szyjnego rdzenia kręgowego oraz istotnego zwężenia wymiaru strzałkowego kanału kręgowego,obustronne zwężenie kanałów korzeniowych oraz obustronną modelację korzeni nerwów rdzeniowych w odc.Wewnątrzkanałowych bez ewidentnych wykładników ich ucisku (widoczna lateralizacja lewostronna na poziomie C3-C4).Kanał kręgowy w odc.szyjnym kręgosłupa o prawidłowym wymiarze strzałkowym. Intensywność sygnałów z odc.szyjnego rdzenia kręgosłupa prawidłowa. Kanały korzeniowe obustronnie z zachowaną rezerwą objętościową.
Bardzo proszę o interpretację, wizytę u neurologa mam dopiero w poniedziałek a strasznie się martwię. Czy stąd te wszystkie objawy? wprawdzie zawroty głowy znacznie ustąpiły ale ciągle czuję ucisk na kark na potylicę jakby słoń mi tam usiadł, doszedł objaw strasznego bólu głowy.
Z góry dziękuję
Katarzyna