Reklama:

dyskopatia szyjna C5/C6 oraz C3/C4 (3)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
10-09-2014, 14:25:49

Witam,
Od grudnia 2012r. miałem zawroty głowy, czułem się niedotleniony, cały czas byłem rozkojarzony. Odczuwałem lekki ból z lewej strony szyi. W lutym 2013r. doszło drętwienie dwóch palców u lewej dłoni. W maju 2013r. zrobiłem sobie rezonans magnetyczny odcinka szyjnego, wynik badania był następujący: Wygładzona lordoza szyjna. Wysokość trzonów kręgowych prawidłowa. Umiarkowana dehydratacja i niewielkie obniżenie wysokości krążka międzykręgowego C5/C6. Szerokopodstawna, prawostronna wypuklina krążka C3/C4 wraz z zaostrzeniami na tylnych krawędziach trzonó modelują worek oponowy. Szerokopodstawna, lewostronna wypuklina krążka C5/C6 uciska worek oponowy. Rdzeń szyjny bez zmian ogniskowych.
W marcu 2013r. brałem przez chwile Vestibo
Od maja 2013r. do czerwca brałem lek mydocalm***, nie było poprawy, więc zaprzestałem.
Od lipca 2013r. odbyłem rehabilitację, prądy elektromagnetyczne , prądy DD, jonoforeza, ćwiczenia manualne, oraz masaże. Po rehabilitacji było lepiej przez pewien moment. Po rehabilitacji zacząłem sam ćwiczyć oraz pływać na basenie co jakiś czas. ( to pomaga, ale dolegliwości nawracają )
Od października do lutego odbyłem 5 spotkań u ***znachora***, nastawiał mi kręgosłup. Sesje pomagały, czułem ulgę , ale na krótki okres.
Od stycznia 2014r. od tego codziennego bólu głowy (przeważnie o poranku) zacząłem być coraz bardziej nerwowy, rozdrażniony. Neurolog przepisała mi citabax20, brałem ten lek w lutym oraz w marcu, przestałem go brać , następnie maj i czerwiec brałem, doszedłem do wniosku, że nie pomaga i go nie biorę.
W kwietniu 2014r. odbyłem 10 zabiegów kriokomory, pomogło, ale na krótko.
Obecnie, wstaje i ćwiczę szyję codziennie rano, raz w tygodniu chodzę na basen, wszystko to pomaga, ale za słabo. Mam już dość takiego życia, cały czas odczuwam ból głowy, szyi z lewej strony, chodzę rozdrażniony, czasami drętwieją dwa palce u lewej dłoni.
Co proponujecie w moim przypadku, zmianę neurologa, więcej ćwiczyć ,odpowiednia poduszka, kolejna rehabilitacja, co może pomóc?
Odbyłem również konsultację z neurochirurgiem, przepuklina nie jest operacyjna.
Początkująca
11-09-2014, 06:25:31

Ajsman,
jak sam piszesz ćwiczenia Ci pomagają, ale za słabo - może więc warto zwiększyć ich ilość. Jednak robiłabym to tylko pod okiem dobrego fizjoterapeuty. Do innego neurologa zawsze warto pójść jeśli tylko masz taką możliwość. A rozdrażnienie? Może to ból je powoduje? Poobserwuj siebie dokładnie, sprawdź co pomaga a co prowokuje objawy - będziesz dużo mądrzejszy.
No i zapraszam na forum : dyskopatia kręgosłupa szyjnego a operacja - tam jest cała tona wiadomości na temat dyskopatii nie tylko tej operacyjnej.
Maq
gość
04-01-2018, 01:11:15

Treść zablokowana przez moderatora

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
gość
Proszę o pomoc i poradę
Matkę chorą na stwardnienie zaniku mięśni bocznych, z dnia na dzień jest coraz gorzej nawet tabletki przeciwbólowe nie działają mama robi się nerwowa wulgarna itp . Nie wiem co mam już robić.
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
Reklama: