Reklama:

Dyskopatia szyjna a nieustające parestezje lewej strony ciała (10)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
14-01-2017, 17:32:05

Witam. Mam 40 lat. Od połowy maja 2016r. zaczęłam jakby czuć lewą połowę głowy. Jest to nieustające uczucie jakbym miała założoną skarpetę na połowie głowy. Od dawna miewam też ściskające bóle głowy, które pojawiają się jak się denerwuję lub intensywnie śmieję, również na słońcu. Zaburzenia czucia na połowie głowy są cały czas bez przerwy z okresami nasilenia. W czerwcu przez 4 dni miałam straszne mdłości i uczucie skarpetki było nasilone pieczeniem połowy głowy. Następnie w sierpniu 2016r. mrowienie pojawiło się także na połowie twarzy i czubku języka. Neurolog skierował mnie na rezonans odcinka szyjnego, ponieważ okresy nasilenia parestezji są poprzedzone najczęściej rwącym bólem mięśnia czworobocznego, dźwigacza łopatki po lewej stronie.
Wyniki rezonansu:
Zachowana lordoza szyjna. Dyskretne obniżenie i niewielkie zmniejszenie uwodnienia krążków m-k C4/C5 oraz C3/C4 i C5/C6. Drobne zaostrzenia zwyrodnieniowe na krawędziach trzonów kręgów w ich otoczeniu. Pozostałe krążki m-k odcinka szyjnego kręgosłupa bez zmian w obrazie MR. Trzony kręgów o zachowanej wysokości. Sygnał szpiku kostnego objętych badaniem kości prawidłowy. C3/C4 C4/C5 C5/C6 krążki m-k z tendencją do uwypuklania, modelują więzadło podłużne tylne. C6/C7 - drobna tylna centralna wypuklina krążka m-k w niewielkim stopniu przewęża przednią rezerwę płynową i dyskretnie modeluje worek oponowy, bez cech ucisku struktur nerwowych. Niewielki przerost wyrostków stawowych w stawach m-k C4/C5 i C5/C6 po stronie lewej. Poza tym kanał kręgowy w odcinku szyjnym kręgosłupa prawidłowego kształtu i szerokości światła. Worek oponowy nieprzemieszczony, bez cech kompresji. Rezerwa płynowa podpajęczynówkowa zachowana. Rdzeń szyjny o prawidłowym sygnale, bez zmian ogniskowych.
Pani doktor skierowała mnie na rehabilitację (wrzesień 2016), która nie pomogła w ogóle.
Potem doszło lekkie drętwienie lewej ręki oraz lekkie mrowienie skóry na lewej nodze i rwące bóle.Te parestezje są cały czas a czasami się nasilają, łagodzą jak się położę.
Obecnie chodzę na laser odcinka szyjnego, pole magnetyczne i jonoforezę z naproksenem.
Jednak, mam wrażenie, że takie objawy są nieadekwatne do obrazu kręgosłupa szyjnego wynikającego z MR. Bardzo mnie to niepokoi :( Czy naprawdę można to nadal podciągać pod dyskopatię?
gość
18-01-2017, 09:50:17

to się dopiero rozkręca...
gość
18-01-2017, 17:22:42

Ale co się rozkręca?
gość
13-02-2017, 13:01:25

Witam mam juz kolejny rezonans kręgosłupa szyjnego byłam u neurochirurga ale nie chce się podjąc leczenia nie wiem co robić.Treść mojego rezonansu....Dyskopatyczne przewężenie przestrzeni m/kręgowej w poziomie C5-C6 ze zmianami dehydratacyjnymi krążka m/krgowego i podchrzęstnymobrzękiem szpiku kostnego sąsiadujących blaszek granicznych....W poziomach od C2 do C5 istotnych protruzji tarcz m/kręgowych nie stwierdza się przyczyny kanał kręgowy i otwory międzykręgowe o zachowanej rezerwie objętościowej....W poziomie C5-C6 widoczna jest tylno prawoboczna szerokopodstawna protruzja tarczy m/kręgowej,znacznie przewężająca przestrzeń płynową przedrdzeniowąi z przewężeniem kanału kręgowego do 9mm w wymiarze strzałkowym,zmiana modeluje brzuszną powierzchnię rdzenia kręgowego,a także nieznacznie wraz w wyostrzeniami tylnych krawędzi sąsiadujących trzonów przewęża oba otwory międzykręgowe z niewielką przewagą zmian po stronie prawej.W poziomie C6-C7 widoczna jest niewielka tylna wypuklina krążka m/kręgowego ,modelująca przednią część worka oponowego ,bez stenozy kanału kręgowego i otworów m/kręgowych.
gość
13-02-2017, 13:32:06

Beata 2017-02-13 14:01:25
Witam mam juz kolejny rezonans kręgosłupa szyjnego byłam u neurochirurga ale nie chce się podjąc leczenia nie wiem co robić.Treść mojego rezonansu....Dyskopatyczne przewężenie przestrzeni m/kręgowej w poziomie C5-C6 ze zmianami dehydratacyjnymi krążka m/krgowego i podchrzęstnymobrzękiem szpiku kostnego sąsiadujących blaszek granicznych....W poziomach od C2 do C5 istotnych protruzji tarcz m/kręgowych nie stwierdza się przyczyny kanał kręgowy i otwory międzykręgowe o zachowanej rezerwie objętościowej....W poziomie C5-C6 widoczna jest tylno prawoboczna szerokopodstawna protruzja tarczy m/kręgowej,znacznie przewężająca przestrzeń płynową przedrdzeniowąi z przewężeniem kanału kręgowego do 9mm w wymiarze strzałkowym,zmiana modeluje brzuszną powierzchnię rdzenia kręgowego,a także nieznacznie wraz w wyostrzeniami tylnych krawędzi sąsiadujących trzonów przewęża oba otwory międzykręgowe z niewielką przewagą zmian po stronie prawej.W poziomie C6-C7 widoczna jest niewielka tylna wypuklina krążka m/kręgowego ,modelująca przednią część worka oponowego ,bez stenozy kanału kręgowego i otworów m/kręgowych.
gość
15-02-2017, 11:19:05

zaczekaj, sparaliżowana ręka jest wskazaniem do zabiegu, nie będzie miał wyboru
gość
20-02-2017, 18:18:27

Lekarz właśnie powiedział że nie chce operować bo mogę mieć paraliż rąk lub nóg że jest to wszystko za blisko szpiku kostnego,i nadal ból coraz większy już chodzę znów na rehabilitacje ale rehabilitant boi się dotknąc szyjnego,a jestem już po operacji lędzwieowgo i też nadal ból.Pozdrawiam
gość
21-02-2017, 10:42:47

jak już jest sparaliżowana to nie ma co stracić, pozostaje ratować, a na razie zmień rehabilitanta na takiego co się zna na rzeczy
gość
21-02-2017, 10:46:26

DZIĘKUJĘ
gość
13-10-2017, 07:10:02

Co sie zmienilo od czasu wpisu?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: