Reklama:

dyskopatia szyjna a bieganie (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
28-05-2012, 20:57:29

Witam,
Badaniem MR kręgosłupa szyjnego stwierdzono u mnie uwypuklenia krążków międzykręgowych na odcinku od c2 do c5. Do tego mam zniesioną fizjologiczną lordozę szyjną. Czy przy tego rodzaju dysfunkcjach mogę biegać? Lekarz rehabilitant, który mnie badał, a później zlecał i oglądał rezonans mówi mi, ze nie ma przeciwwskazań, natomiast rehabilitanci, którzy ze mną ćwiczyli zdecydowanie odradzali mi bieganie. Diagnozy odmienne, nie wiem więc co robić... Bardzo lubię biegać ale przede wszystkim nie chcę zrobić sobie krzywdy... Może ktoś miał podobne problemy i rozterki...?
gość
20-09-2012, 06:48:10

Mam podobny problem, tutaj w Niemczech takze mi odradzono bieganie ( co wydaje sie nawet logiczne), mam zalecone cwiszenia na odcinek szyjny. Bieganie natomiast zalatwilam tani urzadzeniem o nazwie stepper
gość
21-09-2012, 07:15:34

Bieganie nie jest wskazane przy dyskopatii (szczególnie szyjnej), gdyż cały czas narażasz dyski (krążki m/k) na wstrząsy, wysunięcia i mikrourazy, które kumulując się po pewnym czasie dadzą duże dolegliwości neurologiczne (mrowienia, cierpnięcia kończyn górnych) oraz bólowe. Mogą dojść większe zawroty głowy.
W dyskopatii brak jest amortyzacji (odwodnione krążki, wysunięcia).
Lekkie bieganie na stepperze myślę, że nie zaszkodzi (adidasy dają dobrą amortyzację)
gość
17-10-2022, 09:14:38

Podpisuję się pod opinią powyżej i podpieram własnymi doświadczeniami - bieganie, ale też np jazda konno, jazda rowerem po nierównym terenie - generalnie każda aktywność wiążąca się z podskakiwaniem, wstrząsaniem, zmianą kierunku albo siły nacisku na kręgi, pogarsza stan kręgosłupa i może pogłębiać dolegliwości neurologiczne. Właściwie dziwię się, że lekarz nie widzi przeciwwskazań do biegania przy dyskopatii, przecież to wystarczy pomyśleć... Z tego samego powodu nie ryzykowałabym np z off-road'em, jazdą kolejką górską w parku rozrywki, czy lataniem szybowcem - przy tym ostatnim z uwagi na możliwe przeciążenia. Raz na jakiś czas prawdopodobnie taka aktywność nie zaszkodzi - ale tylko prawdopodobnie, po co ryzykować.
Początkująca
21-10-2022, 14:04:47

Raczej niewskazane chyba
gość
04-11-2022, 14:36:27

Umów się do kliniki enel sport na konsultację z neurochirurgiem, mają na Łazienkowskiej w stolicy na oddziale bardzo dobrego specjalistę od dyskopati lędźwiowej

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: