Reklama:

dyskopatia odcinka piersiowego - czy konieczna operacja? Help (3)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
22-11-2013, 10:53:29

Witam,
Przesyłam Wam opis mojego MRI odcinka TH kręgosłupa. Neurolog powiedział że mam z takimi zmianami normalnie żyć, bo każdy prawie ma dyskopatie i dał mi leki p.lękowe. Pobadał mnie, popukali powiedział że w badaniu nie mam ubytków neurologicznych.
Nie wiem czy mam się go słuchać bo mam mrowienia i uczucie jakby mnie ktoś pokrzywami po nogach parzył. Napinają mi się strasznie nogi. Mam neuralgię międzyżebrową - dodam że zaczął mnie też bileć odcinek lędżwiowy (szczególnie kość krzyżowa).
Mój opis:
- zmiany zwyrodnieniowe w postaci częściowej dehydratacji i obn żenia wysokości krążka międzykręgowego Th3-Th4, Th7-Th8, Th11-Th12; - tylna wypuklina krążka międzykręgowego Th7-Th8, Th11-Th12 z redukcją rezerwy objętościowej kanału kręgowego; - miernego stopnia zwężenie otworu międzykręgowego prawego na wys. Th9-Th10; - rdze ń kręgowy bez zmian ogniskowych; - blaszka graniczna dona trzonu kręgu Th11 o nierównym obrysie z drobną przepukliną dotrzonową; - zaznaczona osteofitoza krawędziowa na przednich i tylnych powierzchniach trzonów kręgowych w dolnej części kręgosłupa Th; - trzony kręgowe prawidłowej wysokości.
Wtajemniczona
21-12-2013, 21:10:41

Ninaah, warto odwiedzić dobrego fizjoterapeutę, najlepiej takiego, który ma doświadczenia z dyskopatami, oczywiście po studiach wyższych i z wieloletnią praktyką.
poszukaj tu: http://www.terapiamanualna.net.pl/
Pozdrawiam
Basia
gość
10-06-2017, 21:43:41

Jeśli dysk i pierścień włóknisty są odwodnione to można spróbować pic dużo wody mineralnej i stosować fizjoterapię. Jedno bez drugiego nie ma sensu. To jest moj punkt widzenia i doświadczłem to na własnej skórze. Jak masz osteofity to niestety tylko operacja cię ratuje. Po pierwsze nie bój się operacji. Jeśli jest możliwe to tylko endoskopowo u doświadczonego neurochirurga. Sam zabieg jest krótki w czasie i najmniej inwazyjny. Zaczynasz chodzić po 4 godzinach, a przede wszystkim żyjesz normalnie jak dawniej.
Tego zabiegu też doświadczyłem. Na drugi dzień przejechałem samochodem na parkingu żebym miał bliżej. Trzeciego dnia pojechałem do domu 150km. JEst zdecydowanie lepiej niż było, ale na całkowite wyleczenie trzeba czasu. Nerwy wcześniej były podrażnione i częściowo uszkodzone ( odrętwiała skóra na prawej stopie i piszczelu. Głowa do góry chorowitki. Trzeba tylko znaleźć dobrego neurochirurga i po bólu.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: