Nie wiem co z tym wszystkim juz zrobić. Może ktoś mi poradzi co dalej. Mam 38 lat Boli mnie kręgosłup lędziwiowy i drętwieje lewa noga. Rok temu zrobiłam TK i mam taki opis: Złamanie w obrębie przednio - górnej krawędi trzonu Th12, lewowypukłe skrzywienie, niewielka osteofitoza, zwężenie tarczy międzykręgowej L5-S1, na poziomie L4-L5 tylne, centralne przepukliny jądra miazdżystego wpuklają się w otwory międzykręgowe. Potem dołączył odcinek szyjny, kolejna TK z opisem: spłycenie lordozy szyjnej, tylna wypuklina krążka międzykręgowego C5-C6 i C6-C7 ze zmniejszeniem rezerwy objętościowej kanłu kręgowego, mniejszego stopnia tylne wypukliny krążków m-kręgowych C3-C4 i C4-C5, zaznaczona osteofitoza krawędziowa na przednich i tylnych powierzchniach trzonów kręgowych w odcinku C.
Pod koniec ubiegłego roku trafiłam na oddział neurologii z opadającą lewą stopą. Okazało się, że to rwa kulszowa porażenna. Kolejny rezonans wykazał zmiany: spłycenie lordozy lędźwiowej, zmiany zwyrodnieniowe w postaci dehydratacji i obniżenia wysokości krążków międzykręgowych l4-L5, L5-S1, tylna wypuklina krążka m-k L4-L5, L5-S1 z modelacją worka oponowego i zwężenia otworów m- kręgowych, nadłamania blaszki granicznej górnej trzonu kręgu L1, zmiany zwyrodniwniowo-wytwórcze na przednio-bocznych i tylnych powierzchniach trzonów kręgowych w odcinku L kręgosłupa. Lecznie szpitalne trochę pomogło na jakis miesiąc teraz znowu objawy wracają. Lewa noga znowu zaczyna sie za mną "ciągnąć", a co najgorsze coraz bardziej doskwiera odcinek szyjny. Lewa ręka jest czasami tak drętwa, że prawie jej nie czuję, boję się co kolwiek do tej ręki wziąć, bo nie mogę utrzymać. Od pewnego czasu najczęściej w nocy drętwieją już obie ręce. Drętwieje też lewa część twarzy, mam straszne zachwiania równowagi i czasami z trudem poruszam sie po mieszkaniu. a do tego uporczywe bóle głowy i odruch wymiotny. Czekam na kolejny rezonans odcinka C będzie w październiku. Pracę mam siedzącą ale jak na razie jestem na świadczeniu rehabilitacyjnym. Nie wiem jak to będzie dalej i co z tym robić. Moze ktoś tak miał i coś mi poradzi.