Reklama:

Dyskopatia lędźwiowa (2)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
02-01-2023, 12:36:10

Witam czy ktoś ma problemy z odcinkiem lędźwiowym ? Dodam opis rezonansu. Konsultacje z lekarzem za kilka tygodni . Czy ktoś miał podobne i czy myślicie że ten stan kwalifikuje się do operacji? Dodam że plecy i biodra bolą mnie od jakichś 8 miesięcy . Wcześniej problemu nie miałam. Jedynie kolano boli mnie od paru lat ale z nim wszystko w porządku i to chyba ból promieniujacy . Wydaje mi się że nie mam innych objawów ale ból w dole pleców jest od jakiegoś czasu nie do zniesienia a leki przeciwbólowe mało co pomagają.
Badaniem objęto odcinek Th11/12-S5. Sakralizacja L5. Osłabienie sygnału RF w obrazach T2- zależnych z tarcz międzykręgowych L3-L4, L4-L5 i L5-S1 oraz obniżenie wysokości tarcz L4-L5 i L5-S1.. Zmiany dehydratacyjno-degeneracyjne.
Koncentryczne uwypuklenie pierścieni włóknistych tarcz międzykręgowych L3-L4 iL4-L5. w tym rozlane ku tyłowi na głębokość do 4mm, z towarzyszącą koncentryczna osteofitozą krawędzi trzonów , z ucisnieciem przedniej ściany worka oponowego , zachylkow bocznych kanału ( modelowane korzenie nerwów rdzeniowych) oraz wypełnieniem dolnych części otworów międzykręgowych . Stenoza boczna kanałów na tych poziomach pogłębia artroza w stawach międzykręgowych z pogrubieniem więzadeł żółtych .
Zmianom dyskopatycznym towarzyszy osteofitoza przednich i bocznych krawędzi trzonów .
gość
16-01-2023, 07:36:02

Witam.Ja miałem stałe ataki dyskopatyczne od 25 roku życia.teraz 76 i rzadko,i lekkie.Z Australii zobaczyłem domowe,proste ćwiczenie na stojąco z naciskiem rękami na dwa wysokie do uszu kijkami i kilkanaście minut dziennie ustawiło układ kostny.oczywiscie to tygodnie i miesiące cwiczenia.pozdrawiam.j.suchocki Imielin.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: