Reklama:

Dyskopatia L5-S1 czy staw krzyżowo-biodrowy?? (7)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
26-07-2012, 21:15:44

Mam na imię Wojtek i mam 23 lata. Studiuję na 4 roku WF Wszystko zaczęło się w ostatnim tygodniu kwietnia. Podczas zajęć z hokeja na trawie, będąc w pochyleniu, szybko skręciłem się w prawą stronę. W takiej pozycji musiałem pozostać. Ból w odcinku lędźwiowym był niemiłosierny. Faktem jest, że przy moim wzroście, 197 cm, ten sport nie jest wskazany, ale były to obligatoryjne zajęcia, więc musiałem brać w nich udział. Od tamtej pory zmagam się z bólem. Lekarz rodzinny zalecił RTG i zastrzyki doraźne z Mydocalnu i Naklofenu oraz wypisał skierowanie do ortopedy. O leżeniu na podłodze nie będę nawet wspominał. Zdjęcie nie wykazało niczego, oprócz tego, że jako to zostało określone: wystąpiła "skolioza bólowa", a sam kręgosłup wygląda b. dobrze. Dobre odległości między poszczególnymi elementami itd. Ból jednak nie ustępował. Ortopeda stwierdził, że nastąpiło zablokowanie stawu krzyżowo-biodrowego i zalecił rehabilitanta z metody McKenziego oraz kolejną serię zastrzyków z tych samych preparatów. W trakcie ich przyjmowania ból nieporównywalnie zmalał. Do tego stopnia, że byłem przekonany, że wszystko będzie już dobrze. Niestety, ale po zakończonej serii zastrzyków ból w od. lędzwiowym powrócił (nie centralnie, ale w lewo od kręgosłupa), a co więcej wystąpił bół po zewnętrznej stronie lewej łydki, ok 8-10 powyżej kostki. W pozycji siedzącej przy skłonie głowy w przód, miał duzy ból w od. lędzwiowym. Rehabilitant zalecił przeprosty w leżeniu i staniu, które do dzisiaj wykonuję. Nieznacznie ból ustępował, więc zalecił cw. odblokowujące staw przy ścianie ( bokiem do ściany, pr. ręka zgięta i ruch miednicą w kierunku ściany). W tym momencie ból wrócił do tego sprzed zastrzyków. Udałem się więc do innego już ortopedy i ten potwierdził diagnozę. Poszedłem zatem do osteopaty, a rehabilitacją zajął się również inny rehabilitant. w międzyczasie zauważyłem delikatne opadanie lewej stopy i występująca parestezja lewej łydki. Ortopeda zapisał wiec myolastan i diclofenac duo i teraz właśnie przyjmuję te leki. Opadanie stopy już ustąpiło. ból w od. lędźwiowym jest duzo mniejszy. Mogę już swobodnie biegać, ale przy podnoszeniu wyprostowanej lewej nogi w pewnym momencie ból wraca. Nie jestem teraz w stanie też zgiąć grzbietowo 4 palców lewej stopy, tak aby wyrównały do poziomu palucha. Osteopata stwierdził, że wygląda to na dyskopatię l5s1, a nie objawy stawowe. Obecnie już nie wiem co mam z tym zrobić. za chwilę będę musiał zaliczać zajęcia na uczelni, bo od momentu zdarzenie nie brał w nich udziału z powodu bólu. Nie wiem czy iść już z tym do neurologa, czy wierzyć ortopedom, że to staw k-b, ale skoro wystąpiło opadanie stopy to musi być ucisk korzeniowy. co o tym sądzicie?
Forumowicz
27-07-2012, 03:54:42

wkteam Trochę mnie dziwi postępowanie specjalistów z dziedziny ortopedii gdyż przy takich urazach powinna być wykonana diagnostyka typu TK Lub rezonans magnetyczny. Ty z racji swojego wzrostu jesteś narażony na takie urazy . Radze udać się do neurologa i wykonać pełen obraz uszkodzenia .
Pozdrawiam
ks Janusz
gość
28-07-2012, 07:59:37

Zapomniałem dodać, że w podczas siedzenia i skłonu głowy w przód, odczuwam ból z ucisku worka oponowego. Chyba faktycznie będę musiał wybrać się do dobrego neurologa, który zapisze TK Lub rezonans magnetyczny. Do tej pory mówiono mi, że wyleczy się samo w młodym organizmie.
Początkujący
28-06-2014, 12:49:53

Witam mam dyskopatie l5 s1, zaczeło sie to około 3 miesiecy temu, jeżdziłem na różne rehabilitacje i można bylo zauważyć nieznaczną poprawe lecz ciągle nie mogłem pracować, mialem ciągle rwanie prawej nogi a wlaściwie jak dłużyszy czas chodzilem to już nie czułem bólu może minimalny, ale za to przy siedzeniu i wstawaniu naprawde musialem sie upocic, na początku się załamałem tą sytuacją, zacząłem się edukować w kierunku dyskopatii i powiem że zrozumiałem ze jedynym wyjsceim jest operacja znalazłem dr w Poznaniu który robi zabieg mikro endoskopowy w cenie 8000 zl, ale jak ma pomoc to mozna by wylozyc, chirug powiedzial żebym przygotowal badania krwi i ze za 2 tyg. mozna operować, powiedzialem ze sie zastanowie i oddzwonie w razie jak bym sie zdecydowal, oczywiscie juz w glowie mialem podjeto decyzje ze poddam sie zabiegu, tydzien przed zabiegiem poszedlem do lekarza rodzinnego zeby dal mi skierowanie na badanie krwi i on powiedzial tak, dziwie sie ze w tak mlodym wieku namietnie pan poddaje sie operacji, mam stycznosc z wieloma osobami ktore maja problem z kregoslupem i osob ktore poddaly sie operacji a sa zadowolone po roku czasu jest okolo 10 pro, podobno na samy,m poczatku jest dobrze ale potem sie pieprzy jeszcze gorzej, wiec zapalila mi sie czerwona lampka, bilem sie z myslami co robic, postanowilem jeszcze zaczekac, ojcie c zdobyl kontakt do dobrego rehabilitanta ktory ma w ofercie zabiegi takie jak w szpitalu, plus masaz jaki robi jest holernie bolesny czlowiek wije sie z bolu ale co tam jak ma pomoc niech tak bedzie, i kolejny zabieg jaki trudno jest znalezc to rozciaganie czyli unieruchomienie stop i zakladanie pasa pod pachami i rozciaganie pacjent lezy na lozku a pod plecy podkladaja pieniek tak by kregoslup odpowiednio sie wygial, powiem tak jestem obecnie po czterech zabiegach i widac duzo poprawe czuje ze moze za miesiac czy za 3 bede mogl w koncu pobiegac i cieszyc sie w pleni zyciem, patrzac rowniez z perspektywy tych 3 miesiecy, operacje stanowczo odradzam, bo slyszalem ze wyciagaja ludzi ktorzy wogole nie moga chodzic wiec radze byc cierpliwym i wszystko dobrze przemyslec.
gość
30-06-2018, 10:57:29

Cierpię na podobne dolegliwości do od dluzszego czasu i interesuje mnie bardzo ten rehabilitant, o ktorym piszesz, ze stosuje dpsc bolesne ale skuteczne masaże. Prosze o jakas informację?
gość
19-07-2019, 06:58:44

Jak sie skonczyla Panska sytuacja. Mam to samo. Bol jest powracajacy i rwacy. Prosze napisac na priv. Pozdrawiam saviorsavior13@gmail.com
wkteam 2012-07-28 09:59:37
Zapomniałem dodać, że w podczas siedzenia i skłonu głowy w przód, odczuwam ból z ucisku worka oponowego. Chyba faktycznie będę musiał wybrać się do dobrego neurologa, który zapisze TK Lub rezonans magnetyczny. Do tej pory mówiono mi, że wyleczy się samo w młodym organizmie.
gość
04-08-2019, 12:43:23

rezonans też nie leczy

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Reklama: