Witam, mam 20 lat i od ponad roku borykam się z dużymi problemami z kręgosłupem. Miałem robiony rezonans magnetyczny, którego wyniki przedstawiają się następująco:
BADANIE MR KRĘGOSŁUPA LĘDŹWIOWEGO
wykonane w sekwencjach PSE, fr FSE w obrazach T1 i T2-zależnych uwidoczniło zmiany dehydratacyjne krążka międzykręgowego L5-S1 z towarzyszącym obniżeniem jego wysokości. Przepuklina krążka międzykregowego L5-S1 w postaci protruzji pośrodkowo-lewobocznej uciskającej worek oponowy oraz nerw rdzeniowy lewy S1. Uwypuklenie krążka międzykręgowego L4-L5 typu bulging modelujące worek oponowy. Zmniejszenie fizjologicznej lordozy lędźwiowej.
Do tej pory wielką pomocą były dla mnie zabiegi robione przez niejakiego Marka Wróbla w Ciechanowie. Polegały one na tym, że przykładał mi taki "długopis" wysyłający impulsy elektryczne do nerwów (nie jestem pewien jak to się nazywa, elektroakupunktura?), oraz przygrzewał nerwy cygarem zrobionym z jakieś mieszanki ziół itp.
Na dzień dzisiejszy jednak studiuję w Gdańsku i nie mam możliwości przyjeżdżać na regularne zabiegi do miasta oddalonego o 250km. A niestety pogorszyło mi się i to bardzo. Co najgorsze mam problemy ze snem, bo ból pojawia się w pozycji leżącej, najmocniejszy po przebudzeniu.
Moje pytanie do was, to czy moglibyście powiedzieć mi, czy w tak młodym wieku jest możliwe pozbycie się tej strasznej przypadłości? Chciałbym również prosić o rady dotyczące jakiś ćwiczeń które mógłbym wykonywać w celu poprawy mojego stanu, albo o kontakt do kogoś w okolicach trójmiasta, bądź w ostateczności Warszawy, kto byłby w stanie mi pomóc? (Byłem już u naprawdę wielu "specjalistów" i tylko wyżej wymieniony jakkolwiek mi pomógł)