Reklama:

dyskopatia kregow L4-L5 i L5-S1 (3)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
24-04-2013, 12:39:00

Stokrotko, przeczytalam , ze masz problem podobny do mojego. Mozesz mi napisac, co to jest ostrzykiwanie nerwu kulszowego? Cierpie na bole prawostronne posladka i nogi juz prawie dwa lata. Czekam teraz wlasnie na to "ostrzykiwanie" tj. zastrzyk, ktory ma mi pomoc. Nie wiem co o tym myslec. Jestem po raz pierwszy na tym forum. Szukalam wpisow na ten temat ale, jak masz racje, wpisy sa ale przede wszystkim o "szyjkach".
Bn
Początkująca
17-06-2013, 13:38:33

Zwyrodnienie stawów kręgów szyjnych należy do jednych z bardziej męczących schorzeń. Dotyka ono wszystkie tkanki, które znajdują się w stawie. Zmiany w nich są zarówno biochemiczne, morfologiczne, jak i molekularne. Do czego mogą prowadzić? Mówiąc już bardziej ludzkim językiem efektem takich zmian może być rozmiękczenie, owrzodzenie, utrata masy chrząstki stawowej. Czasem pojawia się również zapalenie tkanki.Najczęściej mają ten problem ludzie starsi. W jaki sposób objawia się ta choroba? Przede wszystkim osoba, którą dotknęło zwyrodnienie stawów kręgów szyjnych ma problem z poruszaniem głowy. Jednym z objawów jest również ból w okolicach szyi. Często pojawia się rozsadzający ból w czaszce. Ten ostatni może się nasilać w momencie, kiedy zaczynamy ruszać głową (szczególnie do tyłu i przodu). Czasem promieniuje on na mięśnie twarzy, powodując częściowe jej odrętwienie.U niektórych osób pojawiają się również dużo groźniejsze i męczące skutki zwyrodnienia stawów kręgów szyjnych. Mogą na przykład wystąpić bóle karku, często wręcz paraliżujące i uniemożliwiające wykonanie jakiegokolwiek ruchu. Z rzadka mogą pojawić się zawroty głowy i utraty przytomności.Zmian tego typu w zasadzie się nie leczy. Ewentualnie chirurgicznie w celu zmniejszenia zwyrodnienia. Dlatego bardzo istotnym elementem jest odpowiednia profilaktyka. Dbanie o odpowiednią postawę, również i odpowiednie nawyki żywieniowe, oraz związane z ogólnym funkcjonowaniem. Potrzebujemy więcej ruchu, szczególnie kiedy mamy siedzący tryb pracy. Generalnie rzecz biorąc aktywność fizyczna w znacznym stopniu może zapobiegać tego typu zwyrodnieniom. O tym, że wpływa ogólnie pozytywnie na stan organizmu, nikogo chyba nie trzeba przekonywać.
Początkująca
18-06-2013, 14:04:11

Witam
Chodzę na rehabilitacje i masaze do Pomorskiego Rehabilitanta od dłuższego czasu. Powiem szczerze ze bol juz nie jest tak uciazliwy jak kiedys. www.pomorskirehabilitant.pl

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: