Pierwszy raz zajrzałem na to forum ponieważ mam problemy z kręgosłupem.
Nie wiem czy są tutaj doktorzy którzy mogą pomóc nieodpłątnie czy tez wymagana jest opłata jesli tak to proszę mnie nakierowac w jaki sposób się to robi na tym forum
Mój problem polega na tym że od 2 lat odczuwam nieprzyjemne delikatne bóle w dolnym odcinku kregosłupa rok temu lekarz powiedział po obejrzeniu mnie ze nic mi nie jest i wysłał do kiropraktyka na jakieś cwiczenia. Nie pamietam czy one cos pomogły czy nie zbyt ponieważ było to juz dawno temu. Bóle nie są jakies uciązliwe ale odczuwalne przy wychylaniu się, mimo to są dosc delikatne. POpeostu kiedys czułem że mój kręgosłup jest bardzo silny a teraz majac 25 lat nie czuje tej silnej stablilizacji. Bardzo duzo cwicze na siłowni wiec postanowiłem się udać do lekarza któ¶y wysłał mnie po moich wielokrotnych namowach na rtg (dalej uwazał ze nic mi nie jest) Kiedy do niego zadzwoniłem powiedział mi ze z moim krgosłupem jest wszystko super i w wynikach nie ma nic niepokojącego. Mimo to wybrałęm się do niego do gabinetu zeby dostać wyniki. Ze wzgledu że mieszkam w danii to lekarz rodzinny dostaje tylko wyniki w formie opisu. Wszystko vyło opisane jako normalne jedyna uwaga to była hemisakralizacja l5-s1 prawostronna, o któ¶ej nie wiem do tej pory dlaczego lekarz nie wspomniał. Byćmoże dlatego że wielu lekarzy ustanje to jako patologię a nie wadę. Dużo czytałem o tej patologii i doszedłem do wniosku że mogę chorować na "Bertolotti's syndrome" Nie wiem czy któryś z pomocnych lkekarzy na forum móŋłby wyrazićopinie na temat moich podejrzen. POza tym czuje wyrazny ból miedzy kregami gdzies na dole mniedzy któ¶yms z dwóch dolnych. Nie wiem dokłądnie czy to l4-l5 czy l5-s1 ponieważ mam umiesnione prostowniki i nie moge wyczuc który to krąg. Ból nie jest silny ale jest uciazliwy i stały. Postanowiłem się wybrać również do szpitala i odebrać zdjęcia rtg z nadzieją że znajdzie się ktos pomocny na takim forum kto pomoze mi i doradzi.
Moje pytania:
Czy możliwy jest bertoletti's syndrome w moim pryzpadku
Czy miedzy s1 a l5 jest jakas takzwana dyskopatnie czy cos niepokojącego (bo wg mojego niespecjalistycznego oka ta przerwa jest zbyt mała) ale mozliwe ze nie ma to znaczenia skoro kręgi s1 i l5 są zrosnięte razem z prawej strony
Czy moja hemisakralizacja jest kompletne z tej prawej strony i czy jest to w jakis sposób niebezpieczne?
Uprzejmie dziekuje i chetnie odwdziecze sie w jakikolwiek sposób osobom które będą chętne udzielić mi pomocy