Reklama:

dyskopatia-dwie przepukliny-operacja (4)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
23-09-2012, 08:25:12

Witam WSZYSTKICH na FORUM.Pierwsze posty wpisałem zaczynając wątek.Mieszkam na wyspie w krainie 44 wysp Polski.Czekam na operację. Mam 2-wie przepukliny 4 i 5 mm kręgosłupa szyjnego.T.RM brzmi:Badanie wykazało zmiany zwyrodnieniowe krążków międzykręgowych C5/6 , i C6/7 w postaci centralnie-prawobocznych przepuklin jąder miażdżystych, wielkości odpowiednio 4,5 mm, powodujących ucisk na worek oponowy i korzenie nerwów rdzeniowych po stronie prawej.Wymiar przednio-tylny kanału kręgowego na tych poziomach wynosi odpowiednio 10 i 9 mm, co w pierwszym wypadku odpowiada względnemu,a w drugim bezwzględnemu zwężeniu kanału.Obu przepuklinom tworzy umiarkowane zwężenie krążków m/k.Ponadto stwierdza się wielopoziomową ,dyskretną osteofitozę krawędziowa trzonów oraz szpilkowe odczyny zwyrodnieniowe w trzonach w otoczeniu międzykręgowej C6/7. Na początku technik lekarz widząc rezonans sam mi powiedział ze bez operacji sie nie obejdzie.Opis wykonał dr. hab.n.med. i to potwierdził powyżej.Neurochirurg na konsultacji to potwierdził koniecznością operacji. Teraz tylko czekam na termin.Od 7 dni i nocy mam bóle. W nocy się nasilają.Przez 6 nocy spałem 1-2 godz. do 1-go bólu.Dzisiejsza noc to była rewelacja przez 3godziny spałem ale ból o mnie nie zapomniał o 3 rano,ido przyjścia pielęgniarki nie ustąpił.Skoro piszę to mniej boli.Tylko myśl o ...kolejnej nocy.......staje się prawidłem.Piotr
gość
23-09-2012, 09:58:30

Witaj Piotr. Fajnie, że walczysz ale niestety - nie jesteś jeszcze na forum Piotr - po zalogowaniu się na stronie forumneurologiczne u góry masz pasek koloru brązowego z nazwami poszczególnych tematów - patrząc od lewej 5 okienko to forum klikasz i już jesteś w tematach forum, odszukujesz temat DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA A OPERACJA i klikasz, już jesteś na forum tematycznie związanym z szyjkami. Zabierasz głos ( poprzez literki ) klikając na odpowiedz. Powodzenia. Znawcy mawiają, do trzech razy sztuka. Ufam, że za chwili kilka będziesz z Nami na forum, będziesz jako nowa Szyjka. Zapraszamy
Bogna
Forumowicz
23-09-2012, 12:55:09

juz sprobowalem i chyba jest dobrze,gdyby nie tak to napisz piotr
gość
26-04-2019, 12:22:55

co u Pana słychać?
piotr19 2012-09-23 10:25:12
Witam WSZYSTKICH na FORUM.Pierwsze posty wpisałem zaczynając wątek.Mieszkam na wyspie w krainie 44 wysp Polski.Czekam na operację. Mam 2-wie przepukliny 4 i 5 mm kręgosłupa szyjnego.T.RM brzmi:Badanie wykazało zmiany zwyrodnieniowe krążków międzykręgowych C5/6 , i C6/7 w postaci centralnie-prawobocznych przepuklin jąder miażdżystych, wielkości odpowiednio 4,5 mm, powodujących ucisk na worek oponowy i korzenie nerwów rdzeniowych po stronie prawej.Wymiar przednio-tylny kanału kręgowego na tych poziomach wynosi odpowiednio 10 i 9 mm, co w pierwszym wypadku odpowiada względnemu,a w drugim bezwzględnemu zwężeniu kanału.Obu przepuklinom tworzy umiarkowane zwężenie krążków m/k.Ponadto stwierdza się wielopoziomową ,dyskretną osteofitozę krawędziowa trzonów oraz szpilkowe odczyny zwyrodnieniowe w trzonach w otoczeniu międzykręgowej C6/7. Na początku technik lekarz widząc rezonans sam mi powiedział ze bez operacji sie nie obejdzie.Opis wykonał dr. hab.n.med. i to potwierdził powyżej.Neurochirurg na konsultacji to potwierdził koniecznością operacji. Teraz tylko czekam na termin.Od 7 dni i nocy mam bóle. W nocy się nasilają.Przez 6 nocy spałem 1-2 godz. do 1-go bólu.Dzisiejsza noc to była rewelacja przez 3godziny spałem ale ból o mnie nie zapomniał o 3 rano,ido przyjścia pielęgniarki nie ustąpił.Skoro piszę to mniej boli.Tylko myśl o ...kolejnej nocy.......staje się prawidłem.Piotr

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc i poradę
Matkę chorą na stwardnienie zaniku mięśni bocznych, z dnia na dzień jest coraz gorzej nawet tabletki przeciwbólowe nie działają mama robi się nerwowa wulgarna itp . Nie wiem co mam już robić.
Caspr2
Przeciwciała Caspr2 w surowicy, objawy neurologiczne i psychiatryczne, jeden lekarz twierdzi ze autoimmunologiczne zapalenie mózgu, w szpitalu nie chcą wdrożyć leczenia ze wzgledu na „zbyt dobry” stan pacjenta. Ktos pomoże ? Podpowie ?
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
Reklama: