Reklama:

Dyskopatia a sport wyczynowy (3)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
05-12-2014, 20:51:44

Witam
Przez większość życia byłem bardzo aktywny. Miałem w sobie mnóstwo pasji i energii. Definiowałem sam siebie jako "ten sprawniejszy od innych". Ćwiczyłem zawodowo pływanie. Potem intensywnie ćwiczyłem Taekwon-do, akrobatykę, fireshow i walkę rekonstrukcyjną.
Pech chciał, że 2 lata temu wypadł mi dysk. Wtedy jeszcze o tym nie wiedziałem. Biegałem po lekarzach i fizjoterapeutach. Każdy mnie odsyłał dalej. Raz było lepiej raz gorzej. Najpierw ćwiczyłem pomimo bólu. Potem ćpałem masę leków przeciwbólowych byle móc ćwiczyć. Do czasu kiedy już po prostu nie dawałem rady.
3 miesiące temu stwierdziłem, że nie ma co liczyć na NFZ, szarpnąłem się i zrobiłem zestaw badań. Z rezonansem włącznie.
Wyszło, że mam przepuklinę L5/S1 i 2 wypukliny powyżej uciskające na korzenie. Staram się teraz leczyć rehabilitacją, jogą i lekami ale szanse powrotu do pełni sprawności są bardzo nikłe.
Wszyscy powtarzają, że mam zapomnieć o intensywnej aktywności ale nie mogę nawet o tym myśleć. Rozumiem sens tego ale myśl, że miałbym odpuścić większość swoich marzeń i aspiracji przytłacza. To tak jakby mi ucięło nożem z połowę życia.
Mam taką "wizję", że w przyszłości uczę swoje dzieci salt, fikołków, włażenia na drzewa, walki.
Myśl, że miałbym ją porzucić jest chyba gorsza niż śmierć.
Widziałem ludzi z fuzjami dysków, którzy skaczą salta i ze sztucznymi dyskami, którzy grają w rugby.
Zastanawiam się czy to wszystko co teraz robię ma sens i czy prowadzi mnie do moich celów.
Wtajemniczona
03-01-2015, 08:25:32

DJK
Myślę, że czas na przewartościowanie swojego życia.
Swojej choroby nie przeskoczyszysz. Trzeba zająć się leczeniem zanim np sparaliżuje Ci nogi. Są nowoczesne implanty które umożliwiają prowadzenie aktywnego życia.
Nie wydaje mi się jednak żeby można było uprawiać sport wyczynowo.
Sama jakiś czas temu miałam podobne dylematy, ale przyszedł czas, że rehabilitacja tylko mi szkodziła, więc musiałam się zoperować.
Pozdrawiam
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Początkująca
17-01-2015, 13:44:08

Dzień dobry. Jestem studentką fizjoterapii. Obecnie jestem w trakcie pisania pracy licencjackiej na temat rehabilitacji w dyskopatii odcinka lędźwiowego kręgosłupa. Bardzo chciałabym prosić Was drodzy forumowicze o wypełnienie mojej ankiety. Ankieta jest anonimowa, jej wypełnienie nie zajmie Wam dużo czasu. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Oto link do ankiety: http://www.ankietka.pl/ankieta/171776/rehabilitacja-w-dyskopatii-odcinka-ledzwiowegokregoslupa.html

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: