Reklama:

Duża przepuklina tylna lewa krążka międzykręgowego (7)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
26-10-2011, 08:16:28

Witam Odebrałam opis badania RM - brzmi poważnie. Mam wizytę u neurologa dopiero w styczniu 2012 r, krzyż boli tak jak bolał, mam zawroty głowy, ból lewej ręki itp no i teraz ten wynik:
- na poziomie C5-C6 duża przepuklina tylna lewa krążka międzykręgowego z tworzącym się sekwestrem, z brzeżnym uszkodzeniem więzadła podłużnego, uciska rdzeń kręgowy i korzenie lewego nerwu C6; ponadto
- spłycenie fizjologicznej lordozy szyjnej; oraz
- wielopoziomowe mierne zmiany degeneracyjne krążków międzykręgowych. To takie podkreślone informacje, nie wiem gdzie mam teraz się udać, ból jest coraz bardziej dokuczliwy, wiele rzeczy robię z zaciśniętymi zębami a mam przy kim robić - córeczki 5 i 4 latek. Dziękuje za wszelakie informacje.
gość
26-10-2011, 13:55:45

Witam,
3 tygodnie temu miałem wstawiony implant w górnym odcinku szyjnym C5-C6. Poniżej wstawiam linka do kliniki w której miałem robiony zabieg i jak najbardziej polecam tę klinikę gdyż operuje tam dwóch najlepszych w Polsce, a jednych z najlepszych na świecie neurochirurgów.
Dr. Prof. Harat oraz dr. Kitliński
Z tego co słyszałem to właśnie w tej klinice robią reoperację " po spapranych" operacjach w innych szpitalch.
Polecam również szpital wojskowy w Bydgoszczy
http://gizinscy.pl/showpage.php
http://www.10wsk.mil.pl/10wsk1/
pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia
gość
26-10-2011, 14:29:47

Przy takim opisie MRI wskazana konsultacja neurochirurgiczna.Bydgoszcz i wymienieni neurochirurdzy nie są jedyni. Wrzuć post na wątek
http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,33,102,44978,0,dyskopatia-kregoslupa-szyjnego-a-operacja
Myślę,że spośród operowanych tam dyskopatów szyjnych ktoś poda Ci namiary na neurochirurgów specjalizujących się w dyskopatii szyjnej z najbliższych Ci okolic.
gość
26-10-2011, 16:39:55

Czyli mam kierować się do neurochirurga. Mam cichą nadzieję że operacja to już będzie ostateczność. Dziękuje za wszystkie informacje.
Forumowiczka
26-10-2011, 17:33:02

Przy takim opisie neurochirurg to najbezpieczniejsza droga.
U Ciebie wystepują przynajmniej 3 elemnty przemawiające za tą drogą
- Sekwestracja dysku: gdy po uszkodzeniu (przerwaniu ciągłości) zarówno pierścienia włóknistego jak i więzadła, kawałki jądra miażdżystego wydostają się na zewnątrz poza dysk, wypadając do wewnątrz kanału kręgowego lub na zewnątrz poza kręg.
-Ucisk na rdzeń mogący doprowadzić do mielopatii
-Ucisk korzenia nerwowego. Długotrwały ucisk może doprowadzić do niszczenia nerwu dającego ubytki neurologiczne niekiedy trudne do cofnięcia.
Konsultacja u neurochirurga nie przesądza o konieczności operacji ale pozwoli na wybranie bezpiecznej drogi leczenia.Jeśli leczenie zachowawcze będzie możliwe to z pewnością neurochirurg nie będzie kierował na operację. Ostateczna decyzja i tak należy do pacjenta. gdybyś jednak decydowała się na podjęcie rehabilitacji to przy takim opisie musi być poprzedzona konsultacją neurochirurgiczną żeby uniknąć ewentualnego ryzyka pogorszenia stanu.
Doświadczony neurochirurg nie opiera się na opisie tylko na osobistej analizie MRI
Radziłabym udać się na konsultację do lekarza specjalizującego się w dyskopatii szyjnej.
Ponawiam propozycję wątku,, Dyskopatia szyjna a operacja" Tam będziesz miała przegląd różnych form leczenia, ich efektów oraz wiele przydatnych informacji dla dyskopatów.Pozdrawiam
gość
29-10-2011, 15:47:45

Autorko wątku,z Twojego postu na neurochirurgii wynika,że jesteś z Warszawy.
Mogę polecić neurochirurgów,którzy z pewnością przeanalizują wszystkie za i przeciw jesli chodzi o wskazane metody leczenia.
Dr. Arkadiusz Wilk, dr. Rafał Górski, dr. Jarosław Andrychowski
Jeśli jesteś zainteresowana kontakt znajdziesz na Znanym Lekarzu.
gość
29-10-2011, 18:32:15

Dziękuje. Pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: