Reklama:

DSA (5)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
09-02-2019, 15:41:10

Mam tętniaka 3mm miałam robione badanie DSA lekarz stwierdził że nie może go zabezpieczyć tylko do obserwacji ale jedno nie daje mi spokoju podczas tego badania miałam tak straszny ból głowy i przez cały czas wymiotowałam a z tego co czytam nie powinno się ruszac. Czy to badanie było prawidłowo zrobione ????
gość
09-02-2019, 17:38:59

DSA to jest inwazyjne badanie z uzyciem promieni roentgena , obecnie wykonuje sie angioTK,MRI, znacznie bezpieczniejsze,chociaz podaja do tetnic ten sam kontrast-jod to on powoduje u osob wrazliwych/uczulonych na jod bole glowy i wymioty.
Mialam kilka badan /testow z podaniem jodu , wielki bol glowy i silne pieczenie w tetnicach nie do zniesienia.
Samo badanie mialas wykonane dokladnie jak nalezy to ten kontrast zawinil.
Tez mam tetniak od wielu lat i nie byl embolizowany , a teraz w tej samej tetnicy mam zwezenie 80% z powodu zlogow / skrzeplin /cholesterolu i czegos tam jeszcze i musze poddac sie endarterectomy pozdrawiam
gość
09-02-2019, 18:09:19

To nie kontrast bóle głowy i wymioty były już kilka godzin przed badaniem
gość
09-02-2019, 19:17:00

Zdecyduj sie bo pisalas "podczas tego badania mialam tak straszny bol glowy i przez caly czas wymiotowalam", czy to nie twoje slowa?
Jeszcze twoje slowa " a z tego co czytam to nie powinno sie ruszac"- czego ruszac ???
gość
09-02-2019, 22:31:51

Oki może inaczej podczas pobytu na oddziale zaczęła mnie strasznie boleć głowa do tego doszły wymioty .....potem zabrano mnie na badanie DSA na którym nadal wymioty trwały przez co cały czas się ruszałam i stąd moje pytanie czy ruszając się badanie na pewno było wykonane prawidłowo...pytałam osoby które miały to badanie( jak i również czytałam o tym) i każdy mówi że przy tym badaniu nie należy się absolutnie ruszać

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: