Reklama:

drżenie samoistne?...czy SM? (7)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
08-12-2009, 10:31:12

Bardzo proszę o postawienie jakiejś diagnozy. Albo chociaż o pomoc, gdzie i do kogo mam się z tym zwrócić. Od kilku lat mam drżenie lewej ręki. Początkowo nie przywiązywałam do tego szczególnej uwagi, aż do momentu gdy zaczęłam już mieć problemy z pisaniem(jestem leworęczna) nie byłam w stanie utrzymać spokojnie długopisu, nie mówiąc już o nakreśleniu czegokolwiek. Zmuszona zostałam do tego aby nauczyć się pisać prawą ręką ale to nie rozwiązało mojego problemu ponieważ mój mózg nadal każe robić mi wszystko lewą ręką a każda czynność sprawia mi problem!Do tego z czasem doszły sporadyczne bóle i zawroty głowy no i bardzo złe samopoczucie. Wcześniej zdażały się sytuacje, że musiałam (choćby się paliło!) położyć się spać!Teraz jakoś nad tym panuję.Ale drżenie się nasila.Czasem jest też tak, że bardzo bolą mnie nogi, nawet rano, po obudzeniu wstaję z łóżka z bólem nóg, trwa to kilka dni a potem przechodzi. Byłam u różnych neurologów, jeden dał mi skierowanie do psychiatry(stwierdziłam, że sam powinien tam pójść) a drugi przepisał mi zastrzyki na wzmocnienie, które w niczym nie pomogły a choroba się nasila. żaden z nich nie był w stanie postawić konkretnej diagnozy i zastosować odpowiedniego leczenia.Dopiero lekarz rodzinny dał mi skierowanie na rezonans mózgu.Czekam teraz na badanie. Bardzo proszę o pomoc i jakieś konkretne informacje co mi jest?!!!
gość
10-12-2009, 17:38:14

Niestety bez badania pacjenta i znajomości dokładnego wywiadu chorobowego (a być może również wykonania badań dodatkowych) postawienie właściwej diagnozy jest niemożliwe. Z opisu wynika, że owszem może u pani występować drżenie samoistne, jednak tylko dokładne badanie neurologiczne może pokazać czy nie występują inne objawy uszkodzenia układu nerwowego.
Myślę, że powinna Pani spokojnie poczekać na zlecone badanie MRI głowy, a następnie udać się jeszcze raz do specjalisty neurologa (być może do innego niż poprzednio).
Pozdrawiam,
Początkująca
11-12-2009, 12:41:16

Dziękuję za odpowiedz. Na badanie muszę długo czekać a to czekanie mnie zabija.Rezonans będę mieć dopiero po nowym roku.Proszę mi powiedzieć jak leczy się drżenie samoistne, jakie są jeszcze objawy tej choroby, czy jest dziedziczna? Mój dziadek chorował na padaczkę, czy to mogło mieć wpływ na uszkodzenie u mnie układu nerwowego? Jeszcze raz bardzo dziękuję za informację.Mam tylko nadzieję, że rezonans wykluczy SM!Bardzo się tego boję.Miałam narazie tylko wykonane badanie radiologiczne, wynik: zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnego odcinka kręgosłupa z kyfotycznym ugjęciem jego osi na poziomie C4-C5. Na tym poziomie szczelina międzykręgowa nieco węższa.Poza tym kręgi szyjne wykazują zaznaczone zmiany zwyrodnieniowe a pozostałe szczeliny międzykręgowe szerokości odpowiedniej. Nie rozumiem tego opisu. Czy to co zostało tu opisane może mieć wpływ na drżenie ręki?
gość
13-12-2009, 17:50:26

Jak wspomniałam wcześniej drżenie może mieć różnorodne podłoże i bez dokładnego badania nie można jednoznacznie określić, czy cierpi Pani to (drżenie samoistne) schorzenie.
Drżenie samoistne może być uwarunkowane genetycznie, choć wystepują również postaci sporadyczne, co świadczy, że w jego patogenezie dużą rolę mogą odgrywać czynniki środowiskowe. Głównym objawem choroby jest drżenie pozycyjne i zamiarowe kończyn górnych, pojawiające się przy dłuższym utrzymywaniu jednej pozycji (np. wyciągnięcie rąk do przodu) lub wykonywaniu danej czynności (np. pisanie, jedzenie, itp.). U większości chorych drżenie to ulega zmniejszeniu na pewien czas po wypiciu alkoholu. W przeciwieństwie do choroby Parkinsona, nie wystepuje drżenie spoczynkowe. W terapii stosuje się najczęściej prymidon (Mizodin) i leki beta-adrenolityczne.
Opisywane zmiany w kręgosłupie nie powinny mieć wpływu na Pani dolegliwości.
Początkująca
13-12-2009, 19:26:06

Bardzo dziękuję za komentarz. Jestem prawie pewna, że to drżenie samoistne, ponieważ dzieje się tak, że drżenie objawia się przy wykonywaniu czynności np: gdy trzymam w ręku łyżeczkę i słodzę herbatę, lub gdy trzymam szklankę, jak również gdy mam wyciągniętą rękę do przodu. W każdym razie pojawia się przy wykonywaniu czynności ale nie w spoczynku. Jak narazie drżenie pojawiło się w lewej ręce, czy może być tak, że druga ręka też zacznie drżeć? Nie wiem co dzieje się po wypiciu alkoholu, ponieważ nie piję, ale chyba będę musiała spróbować (jako doświadczenie) Domyślam się, że choroba ta jest nieuleczalna i postępująca...i będę musiała nauczyć się z nią żyć...Jeszcze raz bardzo dziękuję. Pozostaje mi tylko czekać na badanie MRI i na wyniki.
Początkująca
26-08-2011, 17:00:52

wynik rezonansu- prawidłowy. Stwierdzono wstępnie pozapiramidowe zaburzenia móżdżkowe, w trakcie diagnostyki, nadal nie ma diagnozy, nadal nie wiem co się dzieje i jak się leczyć, drżenie ręki utrudnia mi życie, a pracuję jako kelnerka w restauracji... nie poddaję się choć chciałabym znać przyczyny i ewentualnie je wyeliminować.
soline14
Początkująca
06-01-2012, 11:47:25

witam ponownie, upłynęło trochę czasu i wykonałam mnóstwo badań: testy na boreliozę- ujemne, tsh prawidlowy, badania na tarczycę- prawidłowe, RM bez kontrastu prawidłowy, poziom wapnia w surowicy- prawidłowy, pojawiły się natomiast dodatkowe dolegliwości: hipoglikemia ( glukoza od 68 do 50), dystonia U-V, objaw Chwostka po prawej stronie, drżenie lewej ręki typu flapping tremor. Zlecono mi diagnostykę pod kątem Choroby Wilsona, w badaniu obniżony poziom ceruloplazminy, lecz okulista poza wadą wzroku nie stwierdził pierścienia w okół tęczówki. Nadal nie wiem co się ze mną dzieje, zaczynam wątpić czy kiedykolwiek otrzymam diagnozę i podejmę leczenie...Jakie badania jeszcze powinnam wykonać?! Dostałam skierowanie od lekarza rodzinnego do szpitala na oddział neurologiczny w celu wykonania badań to na izbie przyjęć zbadał mnie neurolog, podłączyli mi glukozę w kroplówce i po 3 godzinach czekania na izbie przyjęć na oddziale ratunkowym dostałam wypis do ręki z zaleceniem dalszego leczenia w poradni neurologicznej! Gdzie mam szukać dalej pomocy?!
soline14

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: