Reklama:

Drżenie rąk (10)

Forum: Padaczka

Początkujący
08-08-2011, 13:54:15

Witam
Czy po przyjmowaniu leków trzęsą się wam ręce?
Zacząłem przyjmować większą dawkę z jednego z leków i zaczęły mi drżeć ręce, nie mocno, ale jednak zaczęły... Czy może to być spowodowane zwiększeniem dawki leku oraz czy powinno to z czasem ustąpić?
Zawsze ciesz się życiem...
Wtajemniczony
08-08-2011, 15:05:42

Mi też się też trochę trzęsą ręce. Teraz to nawet już mniej.

Lekarz neurolog powiedział mi, że tak jest mój urok.
marco
Początkujący
08-08-2011, 15:13:16

Może jutro rano zamiast tabletki 100mg wezmę 50mg tak jak kiedyś i zobaczę jak to będzie. Do lekarza mam za 3 tygodnie i nie chce mi się go zamęczać telefonami i przekładać wizyty. Mam nadzieję, że z czasem to przejdzie. W sumie niewielkie trzęsienie rąk nie jest straszne, ale ludzie będą mnie brali za pijaka pewnie hehe:)
Wtajemniczony
08-08-2011, 20:42:51

Jeżeli została Ci podniesiona dawka i dopiero zaczynasz taką brac to jest to możliwe, organizm musi się przyzwyczaic, niekiedy przy braniu leków występują skutki uboczne których całą litanie masz na każdej ulotce w lekarstwie, z reguły ustępują gdy organizm się przyzwyczai ale nie zawsze, wtedy już trzeba porozmawiac z neurologiem. Nie panikuj :)
Komentatorka
09-08-2011, 18:12:04

Witam, tak czytam wasze wypowiedzi... skutek uboczny dopiero teraz, powinien pokazać się od razu przy zaczęciu przyjmowania tego leku a nie dopiero po podniesieniu dawki, no ale specjalistką nie jestem i może się mylę.

Ja bym ci zaproponowała raczej byś zrobił sobie poziom leku we krwi i wtedy zobaczysz czy dawka, którą teraz zażywasz jest dla ciebie dobra.

Ja sobie jakiś czas temu robiłam to wg mojej wagi mogłabym zażywać większą dawkę, zaś we krwi mam wystarczającą ilość leku. Lekarka mi powiedziała, że to dosyć ważne sprawdzać sobie to.
gość
09-08-2011, 21:15:12

witam ja mam to samo.dawki leków mam ciągle te same a czasami też mi się trzęsą ręce.kiedyś był taki okres w moim życiu że ręce trzęsly mi się bardziej niż u mojego dziadka chorego na parkinsona.wstydziłam się wtedy tego bardzo.nie mogłam donieśc szklanki z napojem lub tależa z zupą.staralam się wtedy z tego żartować. mam koleżankę ktorej syn ma też padaczkę i pytalam się jej czy jemu się to samo czasami przytrafia.odpowiedziała że tak.widać taka nasza uroda epileptyków.pozdrawiam serdecznie i grunt to pokochać swoją chorobę i czuć się ze sobą ok a reszta przyjdzie sama.ja choruję z przerwami od 30 lat i myślę że pokonalam chorobę bo nauczylam się z nią życ.monika
Wtajemniczony
09-08-2011, 22:32:33

Co do ilości przyjmowanego leku do wagi to lekarze mają rozpiski, jaka ilosc do danej wagi i to oni powinni tym się zajmowac, wiadome że jeżeli ktoś nagle spadnie z wagi lub w drugą stronę to powinien powiedziec lekarzowi co i jak ale tak z grubsza to powinno byc w ich interesie w pewnym sensie. Raczej masz racje co do skutków ubocznych a nowego leku ale w tym wypadku mi chodziło o znaczne podniesienie dawki w pierwszych dniach. Sam też miałem drżenie ręki ale to z powodu guza czy co to tam za cholerstwo jest bo oddziaływuje na jedną stronę ciała, ale to już była raczej inna sprawa niż ilosc leku we krwi czy nowy lek. Swego czasu jeden lekarz kazał mi robic co pół roku próby wątrobowe i ilosc leku we krwi raz na pół roku, a szczerze powiedziawszy to był najlepszy lekarz jakiego miałem, taki i do leczenia i z *** podejściem do pacjenta, niestety musiałem go zmienic ale to za dużo rozpisywania się. Od tej pory (jakieś 4 lata) żaden lekarz nie kazał mi robic żadnych badań pod tym aspektem ale cóż poradzic...
Początkujący
10-08-2011, 12:29:33

Mi przepisał większą bo miałem atak od tamtej pory jak na razie nie miałem i właśnie od tamtego czasu obserwuje te drżenie, ulotkę czytałem i znalazłem informacje, że możliwe są takie skutki uboczne. A co najlepsze już mi się trochę poprawiło:)
Komentatorka
10-08-2011, 17:37:17

No ja specjalistką nie jestem. Ale faktycznie ciężko znaleźć dobrego lekarza i dlatego piszę by warto zadbać o niektóre badania, bo niektórzy lekarze to chyba tylko odbębniają godziny w pracy-nie ważne czy nam pomagają czy nie.
Ja dużo się dowiedziałam przez internet i wprost się upominam u lekarza, bądź robię sobie badania we własnym zakresie.
gość
28-04-2012, 22:18:40

Bardzo cieszę się,że ten temat został podjęty ze względu na coraz częste występowanie tego zjawiska.Moim zdaniem nie każdy przyzna się do tego ,że podczas zażywania leku czy nawet napadu trzęsą mu się ręce. Lekarze tym faktem nie przejmują się.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: