Reklama:

drżenie mięśni (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
30-08-2010, 07:11:30

Od 2-3 lat obserwuję drżenie mięśni - są to mimowolne skurcze - niebolesne w większości niezauważalne dla innych - niezależnie od części ciała - noga, brzuch, przedramię, szyja itd. Pojawiają się dość często - jeden po drugim. Trudno powiedzieć czy są bez przerwy, bo praca odwraca moją uwagę od tego problemu. Najwięcej o tym myślę, w nocy, kiedy leżę spokojnie a tu coś się samoistnie ruszy, za moment gdzieś indziej. Również teraz gdy siedzę przy komputerze odczuwam te ruchy. Zdarza się również, że ruszy się sama szyja i pociągnie głowę. Czasami mam wrażenie, że drży mi wszystko w środku - takie "gotowanie krwi" - niezależne od tych pojedynczych opisanych wyżej.

Nie potrafię dokładnie ocenić czy branie magnezu ma na to wpływ - czasami mam wrażenie, że faktycznie regularne przyjmowanie Asparginu pomaga, a picie kawy wzmaga opisane wyżej objawy - ale gdyby to było takie proste i jednoznaczne - rozwiązałabym problem - no ale nie jest.

Dodatkowo mam silne bóle głowy - trzy rodzaje (jeden mam wrażenie, że idzie od szyi - złe ułożenie szyi daje ból do głowy i czasem jednocześnie do kręgosłupa. Lekarz widział zdjęcie rentg. odcinka szyjnego - opis był w porządku, jednak miał wątpliwość - powiedział, że jest zbyt prosty - powinien być troszkę bardziej wygięty. Drugi ból głowy jest inny - chyba nerwoból - wzmaga się ze stresem, ale nie każda sytuacja stresowa go przynosi - wtedy jest tak, jakby mnie ktoś mocno uderzył w tył głowy - potem się wszystko rozlewa i bez silnego proszka życie jest straszne. Trzeci może wynikać z cyklu, bo jest z nim ściśle powiązany.)
gość
31-08-2010, 15:57:44

Opisywane przez Panią drżenie mięśni może mieć charakter fascykulacji czyli drżeń pęczkowych, które są krótkotrwałymi skurczami, spowodowanymi pobudzeniem jednej jednostki ruchowej mięśnia. Mogą one występować w przypadku chorób przebiegających z odnerwieniem mięśni (obejmując rozległe ich partie), mogą jednak również występować u zdrowych osób , dlatego ich obecność przy braku zaniku lub niedowładu mięśni nie ma raczej żadnego znaczenia (tzw. drżenia pęczkowe łagodne). Zmęczenie psychiczne i fizyczne, kofeina, palenie papierosów, czy substancje takie jak amfetamina mogą nasilać fascykulacje, dlatego w przypadku występowania dolegliwości należy wyeliminować powyższe czynniki ryzyka.

Jeżeli chodzi o bóle głowy mogą one mieć charakter napięciowy. Więcej informacji na temat pierwotnych bólów głowy można odnaleźć w artykule zamieszczonym na stronie:

http://www.forumneurologiczne.pl/txt/a,4321,1,pierwotne-bole-glowy

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: